NSA môže špehovať všetkých ľudí až v piatich krajinách

Americká bezpečnostná agentúra NSA môže špehovať všetkých ľudí až v piatich krajinách. Prístup má ku všetkým telefonickým hovorom, ktoré ukladá a prípadne aj archivuje. Cieľom môžu byť aj obyvatelia európskych krajín.

22.03.2014 09:03
Edward Snowden, Big Brother, Veľký brat, NSA,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Americká bezpečnostná agentúra NSA má dosah na všetky hovory uskutočnené až v piatich krajinách. Podľa denníka The Washington Post, ktorý pravidelne zverejňuje informácie poskytnuté Edwardom Snowdenom, hovory nie len odpočúvala ale aj archivovala po dobu 30 dní. Tajný program s kódovým označením MYSTIC agentúra spustila v rámci testovacej prevádzky už v roku 2009, no reálne ho používala až od roku 2011.

NSA sleduje a archivuje všetky hovory vo vybraných krajinách
Cieľ programu MYSTIC je jediný – zachytiť a archivovať všetky telefonické hovory vo vybranej krajine či oblasti. Zatiaľ čo pôvodným zámerom bolo kompletne monitorovať všetky hovory len v jednej krajine, indície napovedajú, že v súčasnosti je systém prevádzkovaný v minimálne dvoch ďalších krajinách. Denník však na základe požiadaviek orgánov americkej štátnej bezpečnosti neuvádza v ktorých, rovnako ako nezverejnil ani informácie, ktoré by identifikácii mohli napomôcť.

Monitorovať je možné až päť krajín, v októbri aj šiestu
Podľa denníka je program možné v súčasnosti rozšíriť až na päť krajín, v októbri by mala NSA disponovať prístupom k hovorom v šiestej krajine. Podľa analytikov by bolo logické, ak by sa Spojené štáty snažili program využiť v krajinách ako sú Rusko, Irán alebo Pakistan, no vraj je pravdepodobnejšie, ak bol využívaný vo Francúzsku a Nemecku, ktoré pre Spojené štáty nepredstavujú priamu bezpečnostnú hrozbu. Nie je tomu tak dávno, čo Edward Snowden poskytol médiám informácie o monitorovaní hovorov vysokých predstaviteľov štátov Európskej únie na čele s Francoisom Hollandeom a Angelou Merkelovou.

Nahrávky môže NSA v prípade potreby archivovať až 15 rokov
Takzvané metadáta zo všetkých prichádzajúcich aj odchádzajúcich hovorov obsahovali nie len hlasovú zložku ale aj informácie o čase a polohe volajúceho aj volaného. Agenti, ktorí disponujú prístupom k archivovaným dátam, môžu využívať aj funkciu filtrovania hovorov a redukovania zvukových stôp, vďaka čomu analyzujú v priemere len jedno percento všetkých záznamov. Následne sa môžu rozhodnúť vybrané údaje presunúť do archívu, v ktorom môžu hovory podrobiť ďalšiemu spracovaniu. V archíve môžu byť údajne uložené až po dobu 15 rokov.

Pri spracovávaní hovorov NSA využíva nástroje na automatický prepis hlasu na text ako aj inteligentné nástroje schopné identifikovať kľúčové slová v nahrávkach, akými sú mená a miesta. K menám navyše dokážu priradiť aj telefónne čísla a ďalšie súvisiace nahrávky. NSA bude v programe pokračovať a nič nenasvedčuje tomu, že by mala jeho pôsobnosť obmedziť. Napokon vybudovaním dátového centra v Baltimore v hodnote 792 miliónov dolárov získa NSA nové kapacity a teda aj možnosti pre sledovanie vo vyššom rozsahu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #edward snowden #MYSTIC