Tip: Európsky roaming sa skončí už o rok. Pozrite si doterajší vývoj

Pozrite si, ako sa menili regulované ceny za roaming v posledných rokoch a aké zmeny obyvateľov EÚ čakajú ešte do roku 2015. Okrem roamingu Európsky parlament schválil aj uplatnenie princípu takzvanej sieťovej neutrality, ktorá sa užívateľov dotýka snáď ešte viac než poplatky za roaming.

05.04.2014 13:27
mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Európsky parlament začiatkom apríla schválil zrušenie poplatkov za roaming. V prípade, že hlasovanie Európskeho parlamentu odobrí aj Rada Európskej únie, budú obyvatelia Európskej únie už od 15. decembra 2015 oslobodení od platenia poplatkov za využitie mobilných služieb v inom členskom štáte. Na druhej strane budú mať operátori vo svojich rukách iný silný nástroj. Zákazníkom budú môcť účtovať roamingové poplatky, ak nebudú roaming využívať „primerane“. Znamená to, že nad určitý rámec pretelefonovaných minút, odoslaných SMS správ alebo prenesených dát budú môcť zákazníkom predsa len nejaký poplatok vyrúbiť.

Regulované ceny v roamingu čaká v roku 2014 posledné znižovanie
V snahe postupné o zjednotenie telekomunikačného trhu obyvatelia Európskej únie využívajú od roku 2007 regulované ceny roamingu, ktoré sa vzťahujú tak na odchádzajúce a prichádzajúce hovory ako aj na odoslané SMS správy a prenášané dáta. Posledné regulačné opatrenie pred plánovaným upustením od ramingových poplatkov nastane už 1. júla 2014. V tomto roku najvýraznejšie klesnú ceny za prenášané dáta, a to zo 45 na 20 eurocentov za 1 megabajt. Pozrite si, ako klesali ceny v európskom roamingu a čo európskych spotrebiteľov čaká ešte v tomto roku.

Ako klesali ceny v európskom roamingu?

Obdobie 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Odchádzajúci hovor v EUR 0,49 0,46 0,43 0,39 0,35 0,29 0,24 0,19
Prichádzajúci hovor v EUR 0,24 0,22 0,19 0,15 0,11 0,08 0,07 0,05
Odoslané SMS bez regulácie 0,11 0,09 0,08 0,06
Cena za 1 MB dát bez regulácie 0,70 0,45 0,20

Regulované ceny sú uvedené v eurách bez DPH

Uplatní sa aj princíp sieťovej neutrality
Európsky parlament okrem zrušenia roamingových poplatkov hlasoval aj o pravidlách uplatňovania a dodržiavania sieťovej neutrality. O čo v praxi ide? Sieťová neutralita, ktorá sa najmä v posledných mesiacoch stala kontroverznou témou v Spojených štátoch, predpokladá, že všetky dáta na internete budú prenášané rovnakou rýchlosťou a spoplatňované rovnako bez ohľadu na to, kto a akú službu poskytuje. Znamená to, že operátori a poskytovatelia internetu si nebudú môcť vyberať, či nejakú službu uprednostnia a inú zase obmedzia. Minimálne čo sa rýchlosti týka. Pre operátorov ide o záväzok, ktorý im neumožní odstaviť alebo obmedziť služby prenášajúce veľké množstvo dát na úkor tých menej náročných.

Podľa pozmeňovacieho návrhu nariadenia sa pod neutralitou siete rozumie „zásada, podľa ktorej sa s celou prevádzkou na internete nakladá rovnocenne, bez diskriminácie, obmedzenia alebo zásahov a bez ohľadu na odosielateľa, príjemcu, typ, obsah, zariadenie, službu alebo aplikáciu.“ Aby však pozmeňovací návrh vstúpil do platnosti, musí ho rovnako ako v prípade roamingu ešte schváliť Rada Európskej únie.

Sieťová neutralita je dôležitá najmä pre spotrebiteľov
Princíp zachovania sieťovej neutrality je ústretovým krokom pre užívateľov, ktorí si možno priame dôsledky tohto opatrenia neuvedomujú. Ak by sieťová neutralita totiž zachovaná nebola, operátori by mohli od prevádzkovateľov niektorých služieb požadovať vyššie poplatky za rovnaké alebo vyššie prenosové rýchlosti u ich služieb. To by sa napokon mohlo odraziť v cenách, ktoré by musel užívateľ platiť za využitie takýchto služieb, medzi ktoré dozaista patrí aj YouTube či mnohé služby na prenos multimediálneho obsahu.

Európski spotrebitelia nevyužívajú rýchlosť, za ktorú si platia
Podľa vyjadrení eurokomisárky Neelie Kroesovej mnohí operátori využívajú blokovanie či spomaľovanie vybraných internetových služieb. Po schválení princípu sieťovej neutrality Radou EÚ by boli od týchto praktík nútení upustiť. Spoločnosti budú môcť čiastočne obmedzovať rýchlosti vo vybraných službách, avšak za predpokladu, že neobmedzia zákazníka pri rýchlosti, za akú si v mesačnom poplatku platí. Štúdia Európskej komisie, publikovaná koncom júna 2013, poukázala tiež na fakt, že európski spotrebitelia platia internetovým prevádzkovateľom za rýchlosť, ktorou reálne nedisponujú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EU roaming #sieťová neutralita #eurotarif