Google plánuje šifrovať celé e-maily a zabrániť tak špehovaniu

Namiesto využitia šifrovaného spojenia plánuje Google zašifrovať celý obsah správy tak, aby ju mohol prečítať len adresát. K dešifrovaniu tak tretia strana nebude mať prístup.

22.04.2014 20:59
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata

Obavy užívateľov o bezpečnosť dát mnohé firmy prinútili k ústretovým krokom, ktoré však samotnú podstatu špehovania a odpočúvania neriešia. Vyššie zabezpečenie, zmena šifrovacích algoritmov a nové spôsoby overovania identity zaviedli najmä spoločnosti, ktorých mená boli v súvislosti s kauzou špehovania agentúrou NSA priamo skloňované. Pošramotenú povesť sa snažia často vylepšiť aspoň naoko. A to len preto, aby sa užívatelia aspoň cítili bezpečne. Ak totiž sledovanie komunikácie podporuje legislatíva, firmám ale aj jednotlivcom tak nezostáva nič iné, než spolupracovať.

Google chce šifrovaním správ zabrániť špehovaniu
Google sa v týchto dňoch nechal počuť, že hľadá spôsob zvýšenia zabezpečenia komunikácie v online službách vrátane webmailu Gmail, ktorý by umožnil šifrovať správy ešte pred ich odoslaním adresátovi. Adresát by si ich po doručení dešifroval sám, aj bez angažovania tretej strany. V súčasnosti totiž správa šifrovaná nie je, šifrované je len spojenie.

Správa by mohla byť zašifrovaná na začiatku a dešifrovaná až na konci reťazca
Google údajne zvažuje použitie asymetrického šifrovania pomocou systému PGP (Pretty Good Privacy – pozn. dosť dobré súkromie), ktorý je na trhu oficiálne dostupný od roku 1991, no medzi bežnými užívateľmi sa využíva len minimálne. Pri asymetrickom šifrovaní a dešifrovaní sú použité dva odlišné kľúče – verejný a súkromný. Zatiaľ čo verejným kľúčom, ku ktorému môže mať prístup každý, je obsah zašifrovaný, pomocou privátneho kľúča, ktorý vlastní už len adresát, je následne obsah dešifrovaný. Systém PGP pre šifrovanie používa algoritmus RSA a umožňuje šifrovať správy na strane odosielateľa a dešifrovať ich až na strane prijímateľa. Medzičlánok teda k obsahu správy prístup nemá.

Šifrovanie celých správ môže byť teda cestou, ako sa vyhnúť možnému špehovaniu, v prípade využitia chyby v zabezpečení spojenia. Google v súčasnosti preto hľadá spôsob, ako šifrovanie použiť a sprístupniť širokej verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #Google #NSA #Gmail