Android ohrozuje nový červ. Kradne najmä citlivé údaje

Počítačový červ typický pre Windows už ohrozuje aj užívateľov Androidu. Kradne im citlivé údaje a odosiela prémiové SMS správy. Šíri sa nie len cez SMS ale aj e-maily či sociálne siete.

07.05.2014 18:30
Android, červ, malvér, Samsapo Foto:
Malvér, ktorý kradne citlivé údaje, sa zobral na mušku najpoužívanejšiu mobilnú platformu.
debata

Podľa spoločnosti Eset mobilnú platformu Android ohrozuje nový škodlivý kód, označený ako Android/Samsapo.A. Pri nakazení zo zariadenia odosiela na všetky kontakty v zozname falošné SMS správy s textom “Je toto tvoja fotka?”. Okrem textu takéto správy obsahujú aj odkaz na inštalačný balíček, ktorý sa do zariadenia nainštaluje automaticky. Podľa bezpečnostných analytikov nejde o žiadnu novinku, keďže malvér podobného typu existuje už niekoľko rokov. Doposiaľ však ohrozoval len užívateľov Windows platformy.

Červ sa šíri automaticky, cez SMS, sociálne siete či e-maily
Červy sa podľa Esetu šíria viac menej automaticky, napríklad ako e-mailové prílohy, cez vymeniteľné médiá alebo falošné odkazy na sociálnych sieťach či v tele e-mailov. “Takéto červy sa spoliehajú hlavne na sociálne inžinierstvo, ktorým svoju obeť navedú k tomu, aby klikla na takýto škodlivý odkaz,” doplnil analytik Róbert Lipovský z Esetu.

Malvér kradne najmä citlivé údaje a odosiela falošné SMS
Ak už je zariadenie malvérom nakazené, užívateľ môže ale aj nemusí túto skutočnosť odhaliť. Väčšinou sa tak stane až po tom, čo mu je doručená faktúra od operátora, na ktorej výške sa budú významnou mierou podieľať prémiové SMS služby, do ktorých sa červ registruje. Užívatelia by však mali byť na pozore aj kvôli odcudzeniu citlivých informácií. Android/Samsa­po.A dokáže do infikovaného zariadenia sťahovať ďalšie škodlivé kódy, blokovať hovory, no takisto extrahovať citlivé informácie a zasielať ich na útočníkov server. V súčasnosti sa červ šírí najmä v Rusku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #malvér #Eset