Apple by už nové iPhony mohol predávať s logom Beats

Apple údajne rokuje o kúpe spoločnosti ktorá stojí za výrobou štýlových slúchadiel s červeným logom v tvare "b". Za spoločnosť Beats Electronics by mohol zaplatiť až 3,2 miliardy dolárov.

10.05.2014 08:00
beats studio, beats electronics, beats by dr. dre Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Spolupracovať s Beats Electronics sa pokúšali viacerí. Spoločnosť HP červené logo v tvare “b” umiestňuje na vybrané notebooky, ktoré používajú technológie na údajne kvalitnejšiu hudobnú reprodukciu z dielne Beats. Spolupráca mala na rozdiel od HP trpkú príchuť pre taiwanského výrobcu smartfónov HTC. Spoločnosť v roku 2011 odkúpila 50,1-percentný podiel v spoločnosti Beats Electronic v hodnote 300 miliónov dolárov s jediným cieľom – výraznejšie pomôcť vlastnej značke pri expanzii na americkom trhu.

Trpká príchuť spolupráce s Beats už zrazila HTC takmer na kolená
Len o rok neskôr však HTC spätne odpredalo polovicu svojho podielu pôvodným vlastníkom, ako reakciu na výrazný pokles tržieb a ziskov. Netrvalo dlho a Beats partnerstvo s HTC omrzelo natoľko, že odkúpil aj posledný štvrtinový podiel a stal sa tak opäť jediným vlastníkom. Dôvodom bol najmä neúspech HTC, ktorému sa dlhodobo nedarí presadiť sa na trhu a zvýšiť svoj trhový podiel. Beats mal v pláne rásť, čo mu HTC neumožňovalo v očakávanej miere.

Červené logo Beats na iPadoch a iPhonoch je vraj na spadnutie
Okamžite po tom, čo sa Beats zbavilo okovy, začalo hľadať perspektívnejšieho investora. Podľa viacerých zahraničných médií ho už našlo. Má ním byť americký Apple, ktorý údajne plánuje kúpiť celú spoločnosť, nie len podiel v nej. Hodnota akvizície podobných rozmerov má byť astronomická. Apple by mal podľa dohody zaplatiť až 3,2 miliardy dolárov, čo je až o dve miliardy viac, než je skutočná hodnota firmy. Akvizíciu by spoločnosť mohla ohlásiť už v polovici mája.

Nakoľko by Apple prevzalo pod svoje krídla celú spoločnosť, do portfólia služieb by mu pribudla aj služba na streamovanie obsahu, ktorú Beats predstavilo začiatkom roka. Apple však už službu podobného charakteru užívateľom ponúka. Okrem obchodu iTunes má v portfóliu aj službu iTunes Radio. Analytici preto uvažujú o ďalších možných krokoch Applu. Nie je totiž pravdepodobné, aby spoločnosť prevádzkovala dve obdobné služby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #HP #HTC #Beats