Mladí vedci zo Slovenska v zámorí opäť bodovali

Zatiaľ najväčší úspech svojho druhu zažila trojica slovenských študentov na najväčšej súťaži mladých vedcov v Spojených štátoch. Až dva projekty bodovali vo svojich kategóriách.

16.05.2014 23:27
intel isef 2014, michaela brchnelová Foto:
Slovenský tím mladých vedcov na súťaži Intel ISEF 2014 v americkom Los Angeles (Michaela Brchnelová, tretia zprava, dvojica Michal Géci a Martin Liščinský vľavo)
debata (1)

Len 17-ročná bratislavčanka Michaela Brchnelová sa už druhýkrát dokázala presadiť medzi viac takmer 1700 účastníkmi najväčšej súťaže mladých vedcov Intel ISEF. V piatok 16. mája sa so svojím projektom o urýchľovaní častíc v Tychovom pozostatku po supernove postavila na stupienky víťazov. Okrem honorovaného prvého miesta v kategórii Astronómia získala špeciálnu prvú cenu Koalície pre plazmovú vedu ako aj výlet do švajčiarskeho CERNu v hodnote 5000 dolárov. Výhry, ktoré si študentka Gymnázia Jura Hronca v Bratislava pripísala na svoje konto, majú hodnotu 9500 dolárov.

Ambiciózna Slovenka skúmala častice vo vesmíre
Michaela Brchnelová sa vo svojom projekte zaoberala vysokoenergetickými časticami, ktoré na Zem prichádzajú z našej Galaxie. “Ako prvej sa mi podarilo nájsť priamy dôkaz, že tieto častice získavajú energiu v mračnách, ktoré vznikajú po výbuchoch hviezd,” dopĺňa mladá študentka. Výskum, v ktorom plánuje aj naďalej pokračovať, by mohol vo výsledku pomôcť nie len astronómom, ale aj vesmírnym agentúram. Sú to totiž práve vysokoenergetické častice, ktoré v hojnom počte narážajú do satelitov a spôsobujú na nich závažné škody. Vďaka realizovanému výskumu by Michaelin projekt mohol v budúcnosti ponúknuť návod, ako sa takýmto časticiam vyhýbať.

Bratislavská študentka nie je v skúmaní vesmíru nováčikom. Už minulý rok sa ešte ako 16-ročná zúčastnila na súťaži Intel ISEF s projektom Röntgenového merania dynamiky vybraných pozostatkov supernov. Pred rokom v rovnakej kategórii získala druhé miesto, odmenu 500 dolárov a možnosť zúčastniť sa na tohtoročnom udeľovaní cien vo Washingtone. Na udeľovaní cien, tentokrát na Havaji, sa plánuje zúčastniť aj na budúci rok.

Druhé miesto v kategórii si na konto pripísala dvojica z Košíc
Rovnako vynikajúce druhé miesto na súťaži Intel ISEF získal spoločný projekt dvojice študentov z Košíc Michala Géciho a Martina Liščinského. Zaoberali sa sledovaním topenia v dvojrozmernom systéme malých magnetov, za čo získali odmenu v hodnote 1500 dolárov. “V práci sme študovali topenie v dvojrozmernom systéme malých diskových magnetov pohybujúcich sa na vzduchovom vankúši vytvorenom vzduchovou lavicou. Zmena prietoku vzduchu ovplyvňuje rýchlosť pohybu magnetov,” dopĺňa Michal a Martin. Ich praktické zistenia sa zhodujú s tým, čo bolo doposiaľ zmapované len teoreticky pomocou takzvaného Maxwellowho rozdelenia.

Vstupenku do najvyššej ligy vedátorov získali aj ďalší
Okrem víťazných projektov sa však na súťaži prezentovali aj ďalší, nemenej ambiciózni študenti zo Slovenska. Košičan Branislav Viliam Hakala sa v projekte zaoberal prípravou nanočastíc katalyzátorov pre vodíkové články, Daniel Ondra zasa štúdiou väzbových možností syntetických derivátov kumarínu s DNA a albumínom. Kristína Uličná z Krompách hľadala spôsob, ako dopraviť liečivá pri fotodynamickej terapii nádorových ochorení.

Pre všetkých je ale viac než finančná výhra hodnotnejšia výnimočná skúsenosť a kontakty, ktoré vďaka súťaži všetci účastníci nadobudli. Mnohým z nich sa okrem toho tiež otvorili nové možnosti štúdia v zahraničí, získania pracovných stáží či kontaktov na zahraničné výskumné ústavy, ktoré môžu ich prácu takisto podporiť.

Súťažou už prešlo niekoľko desiatok tisíc študentov
Intel ISEF je najväčšia súťaž pre študentov stredných škôl, ktorí sa zaujímajú o vedu. Súťaž, ktorú už od roku 1950 organizuje nezisková organizácia Spoločnosti pre vedu a verejnosť, každý rok navštívi viac ako 1500 študentov. V roku 2014 sa na nej zúčastnil zatiaľ rekordný počet súťažiacich, ktorých Intel evidoval až 1783. Hlavným organizátorom a sponzorom súťaže je práve spoločnosť Intel, ktorá udeľuje ceny v hlavných sedemnástich kategóriách. Ďalšie ocenenia študentom odovzdávajú desiatky rôznych združení, medzinárodných vedeckých ústatov či iných vedeckých inštitúcií.

Cestu redaktora na podujatie hradila spoločnosť Intel.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #astronómia #Intel ISEF #Michaela Brchnelová