Japonci začnú skúšať sieť piatej generácie

Najväčší japonský operátor plánuje spustiť skúšobnú prevádzku siete piatej generácie. Rýchlosť dátových prenosov by mala presahovať 10 gigabitov za sekundu, čo je stonásobne viac než u súčasného LTE, nazývaného tiež 4G.

21.05.2014 17:50
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zatiaľ čo viaceré európske krajiny vrátane Slovenska postupne zavádzajú, respektíve plánujú, prechod na siete štvrtej generácie, japonský operátor NTT DOCOMO je o krok ďalej. Spolu so švédskym Ericssonom plánuje spustiť skúšobnú prevádzku vlastnej siete piatej generácie. V rámci nej sa očakáva, že rýchlosť dátových prenosov prekročí 10 Gbps, čo je až stonásobne viac než sú teoretické limity súčasných LTE sietí štvrtej generácie. Podľa Ericssonu má rozšíriť aj kapacita rádiovej siete a to až tisícnásobne oproti technológiám LTE.

Sieť piatej generácie chce mať Japonsko do roku 2020
Japonsko by mohlo sieť piatej generácie sprístupniť verejnosti už do roku 2020. Testovať ju začne v meste Yokosuka. Podľa Ericssonu bude musieť do tohto obdobia japonský operátor prejsť na využitie špeciálnych rádiostaníc so špecifickými technológiami.

S budovaním novej generácie mobilných sietí počíta aj Južná Kórea, ktorá spolu s Japonskom patrí k najviac progresívnym krajinám pri zavádzaní nových technológií. Južná Kórea v súčasnosti testuje dátovú technológiu 4G/LTE-Advanced s teoretickou rýchlosťou prenosu do 300 Mb/s. Kórejský mobilný operátor SK Telecom na tohtoročnom veľtrhu MWC v Barcelone predstavil aj koncept LTE-Advanced s dátovým prenosom až do rýchlosti 450 Mb/s. Do budovania 5G plánuje Kórea investovať až 1,5 miliardy dolárov.

**Európska únia nechce zostať na chvoste. Pracuje na vlastnom 5G
**
Na mobilné siete budúcej generácie už pomýšľa aj Európska únia. V marci minulého roka oznámila, že vyčlení 50 miliónov eur na výskum a vývoj mobilných sietí piatej generácie. Do roku 2020 má byť objem mobilnej dátovej prevádzky tisíckrát vyšší než dnes a jej rýchlosť sa má zvýšiť až stonásobne. Súčasne počet zariadení pripojených k internetu vzrastie desaťkrát až stokrát. V dôsledku toho budú siete musieť zvládať rekordný počet pripojených zariadení, keď najväčší podiel na dátovej prevádzke budú tvoriť smartfóny, tablety a zariadenia využívajúce bezdrôtový prístup k internetu. Európska únia financuje niekoľko projektov, medzi inými aj METIS, ktorý skúma možnosti pri zvyšovaní rozsahu mobilnej prevádzky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #LTE #5G