Google zmaže údaje na požiadanie. Stačí mu doklad totožnosti

Google sprístupnil formulár, prostredníctvom ktorého môžu obyvatelia Európskej únie v opodstatnených prípadoch žiadať vymazanie výsledkov z vyhľadávača. Preukázať sa však musia dokladom totožnosti či poverením, ak zastupujú inú osobu.

31.05.2014 17:15
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,...
Ilustračné foto
debata

Podľa rozhodnutia Súdneho dvora EÚ začala spoločnosť Google od užívateľov zbierať žiadosti o odstránenie údajov z vyhľadávača. Pre tento účel sprístupnila formulár, prostredníctvom ktorého môže o odstránenie výsledkov požiadať ktorýkoľvek obyvateľ Európskej únie a ďalších štyroch európskych štátov. Postačí mu na to doklad totožnosti. Google však neuvádza, kedy žiadosti začne spracovávať. V súčasnosti údajne pracuje na vytvorení a implementácii systému, ktorý umožní promptne reagovať na žiadosti Európskej únie súvisiace s ochranou súkromia. Podľa neoficiálnych informácií len jeden deň od sprístupnenia online formulára spoločnosť zaevidovala viac ako 12-tisíc žiadostí.

Žiadosť o vymazanie údajov z vyhľadávača musí byť opodstatnená
V prípade, že užívateľ požaduje zmazanie odkazu z vyhľadávača, mal by mať k tomu pádny dôvod. V online formulári musí užívateľ okrem odkazu napísať aj dôvod, prečo jeho odstránenie požaduje. Znamená to, že Google každú žiadosť individuálne posúdi, a ak nebude vyhovovať kritériám, odmietne ju. Požadovať o zmazanie odkazu by totiž mal užívateľ len vtedy, ak sú dohľadateľné informácie o ňom nepravdivé, neoprávnene poškodzujúce povesť, znevažujúce či zastaralé. Google bude každú žiadosť posudzovať aj podľa toho, či nie je v konflikte s verejným záujmom.

Doložiť je potrebné aj kópiu občianskeho či vodičského preukazu
Žiadosť o vymazanie výsledkov z vyhľadávača môžu podať užívatelia vo vlastnom mene, no aj v mene inej osoby. V takomto prípade však musí záujemca Googlu predložiť aj oficiálne splnomocnenie. Základnou požiadavkou, bez ktorej nemôže byť požiadavka prijatá na spracovanie je overenie identity v podobe dokladu totožnosti, ktorým môže byť občiansky preukaz, pas či vodičský preukaz.

Ústretový krok k ochrane súkromia si vynútila Európska únia 
 Google k ústretovému kroku prinútil Európsky súdny dvor. Súdny dvor neakceptoval námietky, podľa ktorých Google údaje neuchováva, ale len vyhľadáva a sprístupňuje verejnosti v podobe odkazov na konkrétne stránky.

Celý spor o ochrane súkromia prostredníctvom vyhľadávača Google bol predmetom riešenia od roku 2009, keď španielsky právnik žiadal internetového molocha o odstránenie výsledkov z vyhľadávania. Vo vyhľadávači totiž bolo aj po deviatich rokoch možné nájsť informácie o nútenej dražbe právnikovho domu, ktorý bol zaťažený dlhmi na sociálnom zabezpečení. Napriek tomu, že informácia už bola neaktuálna, vo vyhľadávači ju bolo možné stále dohľadať, čo bolo údajne možné považovať za neoprávnený a neprimeraný zásah do súkromia.

Žiadosť môže podať len fyzická osoba z EÚ
Po niekoľkých rokoch súdnych prieťahov sa napokon žalovaná strana dopracovala k zdarným výsledkom. Google tak musí citlivé informácie odstrániť, a to aj napriek tomu, že žalujúci je občanom EÚ, a sídlo spoločnosti je mimo územia únie. Tento fakt je podľa súdu irelevantný a nebráni v tom, aby spoločnosť musela k podobnému ústretovému kroku pristúpiť kedykoľvek v budúcnosti. O vymazanie údajov však musí požiadať fyzická osoba.

Google obsah stránok vymazať nemôže, odkazy na ne však áno
Napriek tomu, že rozhodnutie súdu je svojim spôsobom kontroverzné, nakoľko Google len vyhľadáva informácie v existujúcich záznamoch na indexovaných internetových stránkach, môžu sa občania Európskej únie dožadovať o ich vymazanie. V konečnom dôsledku preto odkazy, ktoré Google zmaže, budú existovať aj naďalej, len ich nebude možné dohľadať inak, než na konkrétnej stránke.

Zmazať údaje budú musieť aj ďalší. Ak ich o to užívatelia požiadajú
Rozhodnutie Súdneho dvora EÚ sa navyše nevzťahuje len na Google, ale prakticky aj na všetky vyhľadávače, ktoré na území Európskej únie pôsobia, alebo dohľadávajú informácie o jej občanoch. Ktokoľvek preto môže o vymazanie citlivých osobných údajov požiadať aj Microsoft či Yahoo, ktorí prevádzkujú vlastné internetové vyhľadávače. Tí zatiaľ s podobnou iniciatívou neprišli a je preto zrejme len otázkou času, kedy tak urobia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska únia #súkromie #Súdny dvor EÚ