Ukladajte dáta užívateľov u nás alebo odíďte, varuje Rusko

Ak internetové firmy plánujú zotrvať v Rusku, budú musieť dáta o tamojších obyvateľoch ukladať len na ruské servery. Návrh schválil ruský parlament, údajne s cieľom ochrániť súkromie domácich užívateľov pred zahraničnou špionážou. Kritici však majú iný názor.

05.07.2014 19:41
internet, cenzúra, cenzorship, rusko, čína,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Rusko pristúpilo k ďalšiemu odvážnemu kroku, ktorý mnohí právom označujú za internetovú cenzúru. Ruský parlament v piatok schválil zákon, podľa ktorého všetky firmy uchovávajúce dáta o ruských občanoch tak musia robiť len na serveroch umiestnených v Rusku. Akonáhle by sa pokúsili dáta ukladať na servery v zahraničí, budú čeliť nie len sankciám ale aj znemožneniu ďalšieho pôsobenia v Rusku. Dohľad nad dodržiavaním pravidiel prevezme Úrad pred kontrolu komunikácie, informačných technológií a masmédií, ktorý bude mať zároveň možnosť internetové služby porušujúce zákon zablokovať. Zákon však ešte musí schváliť horná komora parlamentu.

Dáta ruských občanov musia zostať v Rusku. Bez výnimky
Nové pravidlá vstúpia do platnosti v septembri v roku 2016 po tom, čo zákon podľa očakávaní schváli horná komora parlamentu. Rusko podľa všetkého neplánuje udeľovať v súvislosti s novým zákonom žiadne výnimky. Kritici nehovoria len o priamom dosahu na dáta užívateľov, ale aj o možnej kontrole internetového obsahu. Zahraničné firmy, pre ktoré je vybudovanie vlastných dátových centier neúnosné, môžu využiť služieb domácich hostingových serverov. Odborníci však upozorňujú, že vzhľadom k zavedeným pravidlám ochrany súkromia a rizika silného vplyvu ruských regulačných orgánov, to môže byť problém.

Opatrenia najviac zasiahnu sociálne siete
Rusko však v prvom rade chráni svoje vlastné záujmy, obzvlášť po medializovaných aktivitách americkej bezpečnostnej agentúry, ktoré sa dotýkajú ľudí po celom svete. Argumentuje posilnením národnej bezpečnosti či boji proti internetovému pirátstvu, a to aj na úkor možného odchodu populárnych zahraničných služieb s tamojšieho trhu. Opatrenia v konečnom dôsledku zrejme najviac zasiahnu sociálne siete, ktoré sú tŕňom v oku ruských regulátorov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NSA #cenzúra