Vybitá elektronika do USA nesmie. Kvôli prísnejším kontrolám

Ak plánujete dovolenkovať v Spojených štátoch, mali by ste očakávať sprísnené kontroly na letiskách. Cestujúci môžu byť vyzvaní, aby zapli všetky elektronické zariadenia. Ak zariadenie nebude možné zapnúť, na palubu si ho nebude možné vziať.

07.07.2014 18:35
letisko, departure, odlety, letisková kontrola,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Viacero medzinárodných európskych letísk začalo upozorňovať pasažierov, aby pred cestou do Spojených štátov nabili všetky elektronické zariadenia. Môžu byť totiž pri kontrole vyzvaní na ich zapnutie. Ak bude zariadenie vybité a nebude možné overiť jeho funkčnosť, na palubu lietadla si ho pasažier nebude môcť vziať. Nové predpisy vychádzajú z požiadavky Spojených štátov na zvýšenú bezpečnosť vo vybraných zámorských letiskách. Napriek tomu, že celú situáciu detailnejšie nekomentuje ani jedna zo zúčastnených strán, prísnejšie predpisy pravdepodobne vychádzajú z informácií o údajných pripravovaných teroristických útokoch islamských militantov zo Sýrie a Jemenu.

Cestujúci môže byť vyzvaný na zapnutie všetkej elektroniky
Londýnske letisko Heathrow, ktoré je zároveň najväčším európskym letiskom, na svojich stránkach upozorňuje všetkých cestujúcich do Spojených štátov, aby boli pripravení na detailnejšie letiskové kontroly. Ich súčasťou môže byť aj prípadná kontrola elektronických zariadení vrátane mobilov, tabletov a notebookov. “Ak nebude možné zariadenie zapnúť, cestujúcemu nebude môcť nastúpiť na palubu lietadla smerujúceho do Spojených štátov,” uvádza sa na stránke letiska. Podľa možností bude cestujúcemu ponúknutý náhradný let v inom termíne.

Zariadenia, ktoré nie je možné zapnúť, na palubu lietadla nesmú
V prípade, ak ich batéria nebude nabitá a zariadenie tak nebude možné zapnúť, bude môcť cestujúci využiť vlastnú nabíjačku, prípadne osloviť predajcov na letisku, ktorí zariadenie na požiadanie nabijú. Informácie priniesol spravodajský server BBC. Využiť bude môcť aj platenú úschovňu, prípadne požiadať o zaslanie vypnutého zariadenia poštou na adresu v Spojených štátoch. Takéto služby podľa BBC zabezpečuje spoločnosť Bagport. Ak cestujúci odmietne pristúpiť k niektorej z navrhovaných možností, o osude zariadenia rozhodne letecká spoločnosť.

Sprísnená kontrola sa bude vzťahovať nie len na mobilné telefóny, tablety a notebooky ale napríklad aj na hudobné prehrávače a holiace strojčeky. Presný zoznam kontrolovaných zariadení však letisko ani letecké spoločnosti nezverejnili.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Spojené štáty #letisko #Heathrow #vybitá elektronika #letisková kontrola