Prehliadač Chrome má na svedomí nižšiu výdrž na batériu

Prehliadač Chrome má na svedomí výrazne nižšiu výdrž na batériu v notebookoch s operačným systémom Windows. Chyba zostala v prehliadači bez povšimnutia štyri roky. Google už pracuje na náprave.

20.07.2014 07:00
samsung chromebook, notebook, chrome OS Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Google Chrome je jedným z najpoužívanejších internetových prehliadačov vôbec. Napriek tomu, že sa teší mimoriadnej priazni užívateľov, mnohých možno prekvapí závažná chyba, ktorá zostávala štyri roky nepovšimnutá. Chyba, na ktorú upozornil redaktor magazínu Forbes, má u notebookov s Windowsom na svedomí výrazne nižšiu výdrž na batériu.

Chrome neustále „prebúdza“ procesor zo spánku
Nižšia výdrž na batériu pri používaní prehliadača Chrome súvisí s takzvanou taktovacou frekvenciou systémových hodín, ktorá je vo Windowse zodpovedná za prechod procesoru do úsporného režimu. Systém, respektíve aplikácie, umožňujú procesoru prechod do úsporného režimu v prípade, ak naň nemajú žiadnu požiadavku. Problémom však je, ak aplikácia odosiela požiadavky a „prebúdza“ tak procesor permanentne, tak ako to robí prehliadač Chrome. Chrome odosiela kontrolné požiadavky procesoru neustále, každú jednu milisekundu. Väčšina aplikácií má ale štandardne nastavené odosielanie požiadaviek v nečinnosti len každých 15,625 milisekundy.

Chybu v prehliadači si v Googli počas štyroch rokov nevšimli
“V prípade ak spustíte najnovšiu verziu prehliadača Internet Explorer, hodnota zostane na úrovni 15,625 milisekundy do doby, kým prehliadač nepotrebuje vykonať úlohu pri ktorej je potrebné tento čas skrátiť,” uviedol Ian Morris vo svojom článku v magazíne Forbes. Pri prehrávaní videa na internete je pochopiteľné, že požiadavky sú na procesor zasielané častejšie, no akonáhle je prehrávanie videa pozastavené, prípadne je stránka zatvorená, mala by sa kontrolná hodnota vrátiť na štandardnú úroveň 15,625 milisekundy. V prípade Chromu však zostáva nezmenená počas celej doby jeho spustenia. Podľa Microsoftu má takéto extrémne nastavenie v podaní Google Chrome na svedomí až o 25 percent vyššiu spotrebu, čo sa automaticky negatívne odrazí aj na výdrži na batériu.

Google na podnet redaktora zareagoval a v súčasnosti pracuje na oprave štyri roky nepovšimnutého problému. Chyba by mala byť odstránená sprístupnením aktualizácie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #prehliadač #Windows #Chrome