Rusko zaujímajú zdrojové kódy Applu. Obáva sa špionáže

Rusko by rado overilo zabezpečenie u softvéru od Apple a SAP. Od firiem požaduje zdrojové kódy s cieľom skontrolovať, či v nich nie sú zadné dvierka pre špionážne agentúry zo západu.

02.08.2014 07:00
binárny kód, bezpečnosť, internet, zdrojový... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Rusko začalo vojnu so západom na viacerých frontoch súčasne. Ministerstvo vnútra pred tromi týždňami vypísalo odmenu za nájdenie a nahlásenie zadných dvierok do anonymizačnej siete Tor s cieľom odhaliť jej užívateľov. Od prvého augusta navyše vstúpil do platnosti zákon, ktorý nariaďuje všetkým blogerom registráciu, akonáhle návštevnosť ich blogov dosiahne hranicu 3000 denne. Rusko sa v týchto dňoch začalo takisto dožadovať zdrojových kódov Applu a spoločnosti SAP.

Rusko chce nahliadnuť do zdrojových kódov Apple a SAP
Ruská vláda požiadala spoločnosti Apple a SAP o prístup k zdrojovým kódom k ich softvéru s cieľom detailnej kontroly, ktorá má overiť, či neobsahujú špionážne nástroje a zadné dvierka využiteľné zapadnými informačnými agentúrami. Softvér oboch spoločností je pritom ich najväčším a najcitlivejším obchodným tajomstvom, ku ktorému tretie strany nemajú autorizovaný prístup. Len ťažko možno predpokladať, že by Apple alebo SAP poskytli ruskej vláde výnimku. Ruský minister komunikácii, Nikolaj Nikiforov, sa v týcto dňoch stretol zo zástupcami oboch firiem a predniesol im požiadavky ruskej vlády. SAP a Apple celú záležitosť odmietli komentovať.

Obavy z možnej špionáže môžu byť len zámienkou
V oficiálnom vyhlásení ministerstva komunikácii sa uvádza, že hlavným zámerom je zaistenie práv spotrebiteľov a firemných používateľov pri ochrane súkromia, pričom požiadavka vychádza aj zo záujmov štátnej bezpečnosti. Nikiforov využil aj vyhlásenia Edwarda Snowdena z roku 2013, ktorý uviedol, že v záujme intenzívnejšej špionáže namierenej proti Rusku môže softvér a hardvér zo zahraničia predstavovať bezpečnostnú hrozbu. Odborníci však varujú, že zámienka k ochrane súkromia by mohla predstavovať aj hrozbu straty kontroly nad zdrojovým kódom a teda vytvorenia zraniteľnosti účelovo využívanej ruskými špionážnymi agentúrami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Rusko #špionáž #SAP #zdrojový kód