Kapacita pevných diskov vzrastie vďaka héliu až na 10 TB

Dcérska divízia spoločnosti Western Digital, HGST, predstavila nové pevné disky plnené héliom s kapacitou 6 a 8 terabajtov s potenciálom rozšírenia až na 10 terabajtov.

15.09.2014 07:00
Ultrastar He8, HGST, Western Digital Foto:
Pevné disky Ultrastar He8 naplnila spoločnosť HGST héliom.
debata

Dvaja najväčší rivali, spoločnosti Seagate a Western Digital aj naďalej vyvíjajú nemalé úsilie pre zvyšovanie kapacity klasických pevných diskov, ktoré sú po prepočte ceny za gigabajt stále najlacnejším dostupným riešením. Western Digital v júli tohto roka zaradil do ponuky pevné disky zo série Red s kapacitou 6 TB s piatimi platňami, určené pre dátové úložiská a servery.

Konkurenčný Seagate v rovnakom čase rozšíril ponuku o pevné disky s kapacitou 8 terabajtov. V týchto dňoch Western Digital prostredníctvom svojej dcérskej firmy HGST oznámil, že sa mu podarilo dosiahnuť na ďalšiu métu, vďaka čomu plánuje v najbližšom období priniesť na trh prvé pevné disky s kapacitou 10 terabajtov. Prvé testovacie kusy s touto kapacitou už spoločnosť ponúkla vybraným zákazníkom.

Výrobcovia pevných diskov vidia veľký potenciál v héliu
Nové pevné disky sú namiesto vzduchu plnené héliom, ktorý má extrémne nízku hustotu a je prchavý. Vďaka tomuto vzácnemu plynu majú rotujúce platne nižší aerodynamický odpor, vďaka čomu môžu byť platne umiestnené bližšie pri sebe bez toho, aby hrozilo ich vzájomné poškodenie pri vysokých otáčkach. Prvá generácia diskov plnených héliom disponovala až siedmimi magnetickými platňami. Očakáva sa, že disky s kapacitou 6, 8 a v budúcnosti aj 10 terabajtov budú mať rovnaký počet platní.

Hélium so sebou prináša aj nižšiu spotrebu a jednoduchšie chladenie
Spoločnosť HGST musela už v minulosti vyvinúť technológiu, ktorá hélium hermeticky uzatvorí tak, že nebude môcť uniknúť. Hélium je podľa nej ideálnym plynom, ktorým by mali byť disky plnené. V hermeticky uzatvorenom obale riedky plyn znižuje aerodynamický odpor, ktorý má v konečnom dôsledku vplyv aj na spotrebu energie.

Pevné disky plnené héliom od spoločnosti HGST... Foto: HGST/Western Digital
Ultrastar He8, western digital, helioseal Pevné disky plnené héliom od spoločnosti HGST môžu mať až sedem magnetických platní.

V porovnaní s bežnými diskami je spotreba héliom plnených diskov o pätinu nižšia a výrazne nižšia je aj prevádzková teplota, ktorá sa odráža v nákladoch spojených s chladením diskov v serveroch. Zároveň je takéto disky možné použiť aj v dátových centrách s limitovaným priestorom či horšou vzduchotechnikou. Spolu s HelioSeal výrobca u disku s kapacitou 10 TB použil aj ďalšiu technológiu s názvom SMR (Shingled Magnetic Recording), ktorá umožňuje rozšíriť kapacitu diskov čiastočným prekrývaním zapisovaných stôp. Rovnakú technológiu používa u svojich diskov aj spoločnosť Seagate so špeciálnym mechanizmom, ktorý má za úlohu zabezpečiť zápis dát na platne tak aby boli aj napriek čiastočnému vzájomnému prekrývaniu čitateľné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #HGST #pevné disky #Helioseal #he8