Android automaticky zašifruje užívateľské dáta. Kvôli bezpečnosti

Podobne ako v systéme iOS budú aj dáta v systéme Android automaticky šifrované. Doposiaľ musel užívateľ šifrovanie aktivovať manuálne. U oboch systémov bude táto možnosť nastavená ako predvolená.

20.09.2014 19:33
súkromie, security, smartphone, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Viacero odborníkov viackrát poukázalo na ľahostajnosť užívateľov smartfónov, ktorá môže viesť k úniku citlivých dát. Napriek tomu, že v súčasnosti najpoužívanejší systém Android šifrovanie dát ponúka, len zlomok užívateľov ho aj využíva. Doposiaľ totiž musel užívateľ sám šifrovanie dát aktivovať v nastaveniach telefónu. Ak tak neurobil, vystavoval sa riziku, že jeho osobné údaje, fotografie a kontakty môžu byť odcudzené napríklad novým majiteľom smartfónu, ktorý ich môže bez väčších problémov obnoviť.

Vymazať dáta nestačí. Je potrebné ich viackrát prepísať alebo zašifrovať
V júli tohto roka bezpečnostní experti zo spoločnosti Avast poukázali, že obnovenie továrenských nastavení v smartfóne s Androidom na spoľahlivé vymazanie dát nepostačí. V rámci projektu zameraného na bezpečnosť zamestnanci cez internet zakúpili dvadsať použitých smartfónov s cieľom pokúsiť sa obnoviť systémom vymazané údaje. “Z dvadsiatich smartfónov zakúpených online sa nám podarilo získať 40 tisíc osobných fotografií, e-mailov, SMS a v niektorých prípadoch aj celú totožnosť predávajúcich,” uviedol na margo experimentu Avast.

Google bude šifrovať automaticky, podobne ako Apple
Problém v tomto prípade bolo, že smartfón, ktorý nemal zapnuté šifrovanie dáta pri reštarte do továrenských nastavení viacnásobne neprepísal, ich obnova preto nebola komplikovaná. Riešením je buď aktivácia šifrovania užívateľských dát alebo ich viacnásobný prepis. Keďže druhá spomínaná možnosť je časovo náročnejšia a menej komfortná, Google sa rozhodol v novej verzii Androidu s kódovým označením Android L, automaticky aktivovať šifrovanie užívateľských dát. Užívateľ ho bude môcť aj naďalej vypnúť, no firma sa chcela týmto krokom vyhnúť verejnému pohoršeniu, že dáta technicky menej zdatných užívateľov dostatočne nechráni.

Apple už polícii pri získaní dát z telefónu vraj nepomôže
Apple, ktorý dáta v systéme iOS už niekoľko rokov automaticky šifruje sa rozhodol takisto posilniť ochranu spôsobom, pri ktorom k šifrovaciemu kľúču nebude mať prístup nikto iný než sám užívateľ. Firma údajne už nebude vedieť poskytnúť šifrovací kľúč užívateľom pri jeho strate a takisto ani tretím stranám, predovšetkým orgánom činným v trestnom konaní. V prípade súdneho príkazu bude vedieť Apple sprístupniť len dáta uložené v online úložisku iCloud. Apple rovnako ako Google chce navyše novými bezpečnostnými opatreniami prilákať viac podnikových klientov, ktorí použitiu platforiem oboch spoločností neboli kvôli bezpečnosti naklonení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #android #iOS #šifrovanie