FBI protestuje proti šifrovaniu údajov v systéme Android a iOS

Šéf Federálneho vyšetrovacieho úradu verejne vystúpil s kritikou spoločností Apple a Google, ktoré v nových verziách svojich mobilných operačných systémov automaticky šifrujú dáta užívateľov. James Comey z FBI tvrdí, že obom spoločnostiam ide len o marketing, keď automatické šifrovanie bude predstavovať reálnu hrozbu a komplikáciu pri boji proti terorizmu.

28.09.2014 18:40
šifrovanie, algoritmus, bezpečnosť, IT, binárna... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Len pred dvomi týždňami Google oznámil, že v novej verzii operačného systému Android s kódovým označením Android L automaticky aktivuje šifrovanie užívateľských dát. Doposiaľ tak mohol urobiť len užívateľ za predpokladu, že túto možnosť cielene v nastaveniach telefónu hľadal. Google týmto krokom reagoval na kritiku verejnosti, ktorá spoločnosť obviňovala z nedostatočnej ochrany súkromia, a rovnako tak aj na postup Applu, ktorý rozšíril rozsah šifrovania v systéme iOS.

K zašifrovaným údajom v mobile nebude mať prístup nikto. Ani FBI
Apple, ktorý dáta v iOS už dlhšiu dobu šifruje, oznámil, že k šifrovaciemu kľúču od verzie systému 8.0 nebude mať okrem užívateľa prístup nikto iný. Firma týmto dala úradom najavo, že šifrovací kľúč nebude schopná poskytnúť komukoľvek, vrátane polície či samotných užívateľov. Šéf FBI pre americký denník Huffington Post vyhlásil, že síce rozumie požiadavkám užívateľov na ochranu súkromia, no marketing Applu a Googlu dáva ľuďom pocit, že sú nad zákonom.

Podľa oficiálnej správy o transparentnosti publikovanej spoločnosťou Apple väčšina požiadaviek od orgánov činných v trestnom konaní súvisela s vyhľadaním strateného telefónu. Požiadavky o priamy prístup k osobným údajom sa údajne dotkli menej než troch tisícin užívateľov v Spojených štátoch. Nech sa toto číslo zdá akokoľvek zanedbateľné, po prepočte FBI získala prístup k viac ako dvom tisíckam účtov Američanov behom jedného roka. James Comey z FBI v tejto súvislosti tvrdí, že v budúcnosti môže byť prístup k dátam všetkých užívateľov dôležitý pri boji proti organizovanému zločinu a terorizmu. “Príde deň, keď bude v záujme ochrany ľudských životov veľmi dôležité mať súdom odobrený prístup k zariadeniam únoscov, teroristov alebo kriminálnikov,” uzavrel Comey.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #Google #Apple #FBI #šifrovanie #ochrana súkromia