Google už overí identitu užívateľa aj pomocou USB kľúča

Namiesto zasielania overovacích SMS správ umožní Google svojim užívateľom overiť identitu pomocou špeciálneho USB kľúča. V prípade jeho odcudzenia musí útočník aj naďalej poznať prihlasovacie heslo k účtu.

22.10.2014 20:50
Yubico, USB kľúč, FIDO U2F, Google, Gmail Foto:
Špeciálny USB kľúč, ktorý slúži na overenie identity si možno objednať od viacerých výrobcov zo zahraničia.
debata (2)

Po kauze Snowden prakticky všetky internetové firmy vynakladajú zvýšené úsilie na lepšie zabezpečenie účtov užívateľov. Dvofaktorové overovanie pomocou hesla a SMS správy už nie je len súčasťou internet bankingu, ale ako voliteľnú súčasť prihlasovania sa k internetovému účtu ho používa napríklad Facebook, Twitter či Google. Užívateľ, ktorý sa chce k svojmu účtu prihlásiť musí v takomto prípade okrem svojho hesla zadať aj unikátny kód, ktorý mu je doručený do mobilného telefónu. Útočníkovi preto nepostačí len znalosť hesla, pre získanie cenných informácií by musel mať k dispozícii aj smartfón užívateľa.

Namiesto mobilu postačí USB kľúč so zašifrovaným heslom
Google sa rozhodol svoj dvojfaktorový systém overovania identity rozšíriť aj o fyzický prvok, ktorým je už špeciálny USB kľúč. Kľúč kompatibilný so špecifikáciou FIDO U2F má nahradiť druhý autentifikačný prvok a postačí, ako ho užívateľ k počítaču pripojí rovnako ako bežný USB kľúč. Pri prihlasovaní sa k účtu cez internetový prehliadač Chrome je následne pomocou kľúča automaticky overená identita používateľa a nie je preto potrebné vpisovať do formulárov vygenerované SMS kódy. Kľúč je síce prepojený s jediným online účtom, v prípade jeho odcudzenia ale útočník nemá možnosť zistiť, s ktorým účtom je spárovaný. Kľúč so servermi Google komunikuje s využitím šifrovaného privátneho kľúča. Spárovať ho možno s viacerými účtami a k účtom je rovnako tak možné priradiť viacero kľúčov.

Kľúč kompatibilný so špecifikáciou FIDO U2F spoločnosť Google priamo nepredáva. Zakúpiť si ho však možno u viacerých zahraničných predajcov za cenu od 6 dolárov. Následne je potrebné kľúč aktivovať a priradiť ho ako autentifikačný prvok ku konkrétnemu účtu, respektíve viacerým účtom. Jeho použitie je zatiaľ obmedzené len na účty Google a prehliadač Chrome. V budúcnosti by však mohlo byť použitie kľúča podporované aj na iných prehliadačoch a v iných službách, ktoré si otvorený štandard Universal 2nd Factor (U2F) osvoja.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #šifrovanie #autentifikácia #USB kľúč #FIDO U2F #autorizácia