Nokia sa možno do dvoch rokov vráti k výrobe smartfónov

Súčasný šéf fínskej Nokie si stále myslí, že v budúcnosti môže značka ožiť a stať sa opäť výrobcom smartfónov. Do konca roka 2016 jej však zväzuje ruky exkluzívna zmluva s Microsoftom.

17.11.2014 19:20
Nokia Lumia 510, smartfón Foto:
Ilustračné foto (na obrázku Nokia Lumia 510)
debata

Keď Microsoft oznámil, že kupuje mobilnú divíziu spoločnosti Nokia, nikto by neočakával, že sa bývalá jednotka na trhu s mobilnými telefónmi pokúsi opäť vstať z popola. Len pred niekoľkými dňami pritom Microsoft predstavil vlastný smartfón Lumia 535, z ktorého bez akýchkoľvek zábran odstránil logo Nokia a začal písať novú históriu v segmente smartfónov. Vo svojich plánoch už so značkou Nokia nepočíta.

Nokia sa možno vráti do sveta smartfónov
Šéf fínskej spoločnosti, Rajeef Suri v týchto dňoch prekvapil, keď na verejnosti oznámil, že Nokia síce smartfóny už nevyrába, v budúcnosti by však tomu mohlo byť inak. V súčasnosti firme zväzuje ruky najmä zmluva s Microsoftom, ktorá jej neumožňuje vrátiť sa k výrobe smartfónov skôr ako v poslednom štvrťroku 2016. Iné zariadenia pritom môže spoločnosť vyrábať pod pôvodným označením už dnes.

Rajeev Suri sa zjavne nechce vzdať myšlienky, že by sa kultová značka nadobro vytratila z trhu, na ktorom si vybudovala svoju donedávna nepriestrelnú povesť. Nokia má v súčasnosti podľa jej šéfa na výber z dvoch možností. Svoje logo môže prenechať smartfónom od ázijských OEM výrobcov, podobne ako to robí napríklad Prestigio, Evolve a mnohí ďalší. Druhým variantom je poveriť návrhom a výrobou smartfónov niektorého z veľkých výrobcov hardvéru, ako Compal Electronics a Foxconn a následne do smartfónov nahrať vlastný softvér a predávať ich pod vlastnou značkou zákazníkom po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #mobil #Microsoft #smartfón #mobilný telefón