Bezplatný nástroj nájde v počítači špionážny softvér používaný vládou

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International sprístupnila pre verejnosť bezplatný nástroj, ktorý v počítači vyhľadá špionážny softvér používaný vládami a bezpečnostnými agentúrami.

22.11.2014 18:35
webkamera, špehovanie, špión, webcam, notebook,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Správy o špehovaní kohokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek pošramotili povesť najväčších amerických bezpečnostných agentúr vrátane FBI či NSA. Na pretras sa dostali kvôli mnohým kontroverzným krokom, ktoré v priebehu niekoľkých rokov realizovali v záujme zabezpečenia národnej bezpečnosti. Agentúry však nezbierali len informácie ľuďoch podozrivých z terorizmu ale mali možnosť zachytávať a monitorovať komunikáciu bežných ľudí. Údaje získavali nie len zo sociálnych sietí a od prevádzkovateľov služieb ale aj za pomoci takzvaného spyware, teda malvéru, ktorého cieľom je špehovať užívateľa a získavať citlivé informácie z počítača. Najväčšia ľudsko-právna organizácia, Amnesty International, v týchto dňoch sprístupnila jednoduchý nástroj, ktorého cieľom je odhaliť, či sa v počítači takýto špionážny softvér nachádza.

Počítač skontroluje v priebehu pol hodiny na prítomnosť špionážneho softvéru
Bezplatný nástroj s jednoduchým názvom Detekt má podľa Amnesty International v počítači hľadať komerčný špionážny softvér, ktorý bol okrem iného už viackrát použitý na monitorovanie aktivity obrancov ľudských práv a novinárov po celom svete. “Zatiaľ čo niektorý takýto softvér je bežne dostupný na internete, sofistikovanejšie alternatívy sú dielom súkromných spoločnosti v industriali­zovaných krajinách a následne predávané vládnym a spravodajským agentúram po celom svete,” uvádza Amnesty International vo svojom stanovisku. Ako ďalej upozorňuje, v súčasnosti neexistuje žiadna regulácia, ktorá by zabraňovala šíreniu takýchto technológií alebo obmedzovala ich použitie.

Softvér, ktorý organizácia ponúka na svojich stránkach bezplatne má v počítači vyhľadať práve sofistikovanejšie špionážne nástroje a upozorniť na ich prítomnosť užívateľa. Využíva pri tom databázu známeho škodlivého kódu ako aj špecifického kódu používaného vládnymi organizáciami. Amnesty zároveň dodáva, že aj negatívny nález automaticky neznamená stopercentú istotu pre používateľa. “Je pravdepodobné, že po sprístupnení nástroja Detekt bude niektorý spyware aktualizovaný s cieľom vyhnúť sa možnému odhaleniu.”

Organizácia na svojom webe ponúka aj návod, ako počítač na prítomnosť škodlivého kódu otestovať. Nástroj Detekt, ktorý je zatiaľ dostupný len na platformu Windows, je potrebné spustiť s administrátor­skými právami. Nie je potrebná jeho inštalácia, postačí ho spustiť a počkať približne 30 minút kým ukončí kontrolu systému.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Wikileaks #špehovanie #NSA #FBI #malvér #Amnesty International #spyware