iPhonu 6 sa darí na úkor tabletov iPad. Ich predaj klesá

Apple po pvrýkrát za štyri roky zrejme zaznamená pokles v predaji tabletov iPad. Podľa analytickej spoločnosti IDC spotrebiteľov čoraz viac zaujímajú telefóny s väčším displejom, ktoré získavajú podiel na úkor tabletov.

30.11.2014 15:59
iPhone 6S, iPhone 6S Plus, smartfón, Apple Foto:
Počet predaných iPadov klesá. Na svedomí to majú najmä väčšie iPhony.
debata

Októbrové predstavenie nových iPadov bolo skromnejšie než po minulé roky. Minimum inovácií v už tretej generácii iPadu mini svedčí o tom, že je pravdepodobne na odpis. Najlacnejší model iPadu mini v súčasnosti Apple predáva za polovicu pôvodnej uvádzacej ceny iPadu spred štyroch rokov. Podľa analytikov predaj tabletov vo všeobecnosti klesá a inak tomu nebude ani u iPadov, pri ktorých môže Apple na konci roka zaznamenať až 12,7-percentný pokles v počte predaných kusov. Spoločnosť IDC (Intel Data Corp.) očakáva, že rok 2014 bude Apple bilancovať s takmer 65-miliónmi predaných iPadov, ktoré v súčasnosti ovládajú 27,5-percenta trhu.

Počet predaných tabletov klesá na všetkých frontoch
Pod očakávaný pokles sa podpísalo viacero faktorov. Jedným z nich je podľa IDC predlžovanie životného cyklu tabletov, keď užívateľ nemá automaticky potrebu prejsť na novší model, keďže výrobca mu poskytuje bezplatné aktualizácie po dobu niekoľkých rokov. “Veľké množstvo majiteľov používa tablety viac ako tri roky, v niektorých prípadoch dokonca štyri roky,” tvrdí IDC. Ďalším, a zároveň oveľa dôležitejším faktorom, je postupné vytláčanie tabletov smartfónmi s väčším displejom. Inak tomu nie je ani u Applu, ktorý predstavil 4,7-palcový iPhone 6 a 5,5-palcový iPhone 6 Plus, ktoré dokážu bez problémov nahradiť nie len malý, ale aj veľký iPad.

Užívatelia iPhonu 6 používajú svoj iPad oveľa menej
Trend, o ktorom hovorí IDC, čiastočne potvrdzujú aj štatistiky v používaní konkrétnych aplikácií užívateľmi iPadov a iPhonov. Podľa tvorcov mobilnej aplikácie Pocket sa s príchodom iPhonov s číslom 6 výrazne zmenil pomer v čase strávenom používaním aplikácie na telefóne a tablete. Spoločnosť dlhodobo sledovala v akom pomere je aplikácia používaná na oboch týchto zariadeniach.

Z prieskumu vyplynulo, že čas strávený používaním aplikácie na iPhone 5S a tablete bol u majiteľov oboch zariadení takmer rovnaký. S príchodom iPhonu 6 a 6 Plus ale výrazne klesol čas strávený používaním aplikácie na tablete. Spoločnosť z tohto trendu vyvodila záver, že čím väčší displej má smartfón, tým viac času užívatelia strávia jeho používaním na úkor iných zariadení.

Do troch rokov vraj phablety vytlačia z trhu tablety a notebooky
Drvivá väčšina vlajkových modelov smartfónov dnes už spĺňa charakteristiku takzvaných phabletov, kríženca medzi tabletom a smartfónom. Apple, ktorý s príchodom väčšieho iPhonu dlho otáľal a dnes sa snaží dohnať konkurenciu, je tiež dôkazom toho, akým smerom sa vyvýja trh, respektíve požiadavky spotrebiteľov. Podľa IDC je možné očakávať, že v roku 2018 budú práve phablety primárnym zariadením, ktorým sa bude dariť na úkor tabletov a notebookov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #smartfón #tablet #iPad #phablet #iPad mini #iPhone 6