Huawei zanevrel na Windows Phone. Nikomu vraj nezarobil

Huawei v blízkej dobe už žiadne telefóny so systémom Windows Phone nepredstaví. V rozhovore pre denník The Seattle Times spoločnosť uviedla, že doposiaľ nikto na Windows Phone nezarobil.

06.12.2014 14:23
huawei ascend w2 Foto:
Jedným z dvoch smatfónov so systémom Windows Phone, ktoré Huawei doposiaľ predstavil, je aj model Ascend W2.
debata (6)

Nech sú ambície Microsoftu vo svete smartfónov akékoľvek odvážne, mobilná platforma Windows Phone má aj po rokoch len relatívne malý podiel na trhu. Riaditeľ medzinárodných vzťahov s médiami v spoločnosti Huawei, Joe Kelly, dokonca v rozhovore s denníkom The Seattle Times odvážne tvrdí, že z Windows Phone zatiaľ na rozdiel od Androidu nikto neprofitoval. “Nikto nikdy, vrátane nás, na Windows Phone nezarobil žiadne peniaze,” tvrdí Kelly.

Huawei alternatívu k Androidu nehľadá. Nemá dôvod
Huawei, ktorému sa darí najmä v Európe, doposiaľ predstavil len dva smartfóny s Windows Phone, model Ascend W1 a W2. Oba lacné smartfóny neboli len premiérou, ale na dobu neurčitú zrejme aj derniérou čínskeho výrobcu pri hľadaní alternatív k úspešnému Androidu. Čo sa týka plánov predstavenia nového telefónu s Windows Phone, spoločnosť je vo svojich vyjadreniach zatiaľ zdržanlivá. Šanca, že sa k tejto platforme napokon opäť vráti, je ale napriek tomu minimálna. Windows Phone by musel doslova ožiť a stať sa životaschopnou platformou, ktorá bude bez problémov fungovať aj bez štedrých stimulov z Microsoftu. Spoločnosť totiž len pred niekoľkými mesiacmi zrušila licenčné poplatky pre výrobcov zariadení za používanie jej systému. Odozva výrobcov ale nebola primeraná veľkorysosti Microsoftu.

Windows Phone bude rásť, no len veľmi pomaly
Podiel tretej najpoužívanejšej mobilnej platformy, Windows Phone, sa podľa analytickej spoločnosti International Data Corp (skr. IDC) v celosvetovom priemere zastavil na 2,7 percentách, zatiaľ čo dominujúci systém, Android, stále ovláda 82,3 percent a iOS 13,8 percent trhu. Analytici ale nie sú voči Windows Phone skeptickí, aj keď jeho podiel na trhu bude rást v najbližších rokoch zrejme len veľmi pomaly. V roku 2018 by mohol kontrolovať 5,6 percent trhu, ktorý ale bude s 80 percentami aj naďalej viesť Android.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Windows Phone #Huawei #The Seattle Times