Telefón pre špiónov od Boeingu bude možné na diaľku ovládať aj zničiť

Smartfón pre vlády a bezpečnostné agentúry od Boeingu bude možné na diaľku nie len ovládať ale aj zničiť. Opraviť ho navyše nebude možné. Na vývoji softvéru na vzdialenú správu zariadení a dát bude Boeing spolupracovať s kanadským BlackBerry.

21.12.2014 13:58
boeing black, smartfón, telefón Foto:
Smartfón Boeing Black je stále zahalený rúškom tajomstva. Výrobca si všetky informácie poctivo stráži.
debata (9)

Možno si spomínate na správy o špiónskom smartfóne, ktorý nič nenecháva na náhodu. Telefón, ktorý šifruje komunikáciu a v prípade potreby všetky údaje v ňom uložené zničí, svojho času predstavil Boeing. Bližšie špecifikácie ale zostali zahalené rúškom tajomstva, údajne kvôli bezpečnosti. Spoločnosť oznámila, že telefón nebude predávať jednotlivcom, ale vládam alebo bezpečnostným agentúram, ktoré musia pred kúpou podpísať dodatok, v ktorom sa zaviažu mlčanlivosťou. Smartfón Black, o ktorom Boeing informoval v marci tohto roka, bol po hardvérovej aj softvérovej stránke finálnym produktom, no firma ešte musela vybrať platformu na uchovávanie a správu citlivých dát.

Telefón bude možné na diaľku kontrolovať a aj zničiť
Boeing je v súčasnosti druhým najväčším dodávateľom rezortu amerického ministerstva obrany. Pre spoločnosť bolo preto dôležité nájsť dôveryhodného dodávateľa, ktorý udrží informácie o hardvéri a softvéri v tajnosti. Výberom nakoniec prešlo kanadské BlackBerry, ktoré má množstvo skúseností s podnikovými riešeniami a ochranou citlivých údajov veľkých korporácií. Boeing vo svojom vyhlásení oznámil, že s BlackBerry bude spolupracovať pri vývoji mobilného riešenia pre zariadenia s Androidom na báze platformy BES. Platforma BES (z angl. BlackBerry Enterprise Server) slúži na synchronizáciu firemných dát a vzdialenú správu zariadení. Prostredníctvom nej môžu firmy spravovať ale aj sledovať zariadenia svojich zamestnancov. Platforma je v súčasnosti kompatibilná aj so zariadeniami s Androidom a iOS.

Smartfón nebude možné opraviť. Neexistujú naň náhradné diely
Smartfón Boeing Black bol zhotovený tak, aby komukoľvek zabránil manipulovať s hardvérom. Vnútorná konštrukcia je preto pokrytá epoxidom a skrutky sú špeciálne zapečatené. Ak by to útočníka neodradilo a pokúsil sa telefón napriek tomu rozobrať, všetky šifrované dáta by sa v ňom automaticky zničili a zariadenie by sa stalo nefunkčným. Aktívnu ochranu navyše posilňuje aj skutočnosť, že zariadenie jednoducho nie je možné opraviť, pretože naň neexistujú náhradné diely, respektíve ich nie je možné vymeniť.

Keďže zamestnanci vlády a bezpečnostných agentúr na vzájomnú komunikáciu nevyužívajú komerčné mobilné siete, v telefóne bude možné využiť dve SIM karty, z ktorých jedna bude podporovať prístup k zabezpečeným vládnym sieťam. Predinštalovaná na ňom bude špeciálna verzia Androidu, ktorý bol upravený tak, aby doň bolo možné inštalovať len vybrané, Boeingom autorizované, aplikácie s vysokou mierou zabezpečenia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #android #BlackBerry #špión #Boeing #iOS #BES