Microsoft prekvapil. Windows 10 bude plný noviniek a zadarmo

Microsoft zahodil za hlavu povesť Windowsu 8.1 a začal odznovu. Predstavil Windows 10, ktorý ponúkne zadarmo všetkým majiteľom predošlých dvoch verzií, a to vrátane podpory po celú dobu životnosti zariadenia. Množstvo noviniek zavŕšil predstavením zariadenia HoloLens, ktoré zobrazí holografické objekty kdekoľvek.

22.01.2015 18:00
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Windows 8.1 už pozná svojho nasledovateľa. Nová verzia systému Windows bude mať namiesto číslice deväť vo svojom názve číslo desať. Microsoft chce aj týmto spôsobom zahodiť za hlavu svoje staré resty a začať odznova. Windows 10 môže byť naozaj prelomovým systémom v histórii firmy. Microsoft sľúbil, že všetkým majiteľom zariadení s novým systémom poskytne bezplatnú podporu počas celej doby životnosti zariadenia. A nie len to. Používatelia, ktorí už v súčasnosti majú zakúpenú legálnu kópiu Windowsu 7 alebo 8.1 budú môcť prejsť na najnovšiu verziu rovnako bezplatne, avšak len počas prvého roka od jej oficiálneho uvedenia na trh. To isté platí aj pre používateľov Windows Phone 8.1, pre ktorých bude upgrade tiež bezplatný.

Windows už bude možné ovládať gestami, pohľadom aj hlasom
„Ľudia by mali mať možnosť komunikovať s technológiou prirodzene, tak ako komunikujú s ostatnými ľuďmi, teda hlasom, gestami a pohľadom,“ myslí si Microsoft. V snahe o rozšírenie možností ovládania systému sa jeho súčasťou stane hlasová asistentka Cortana, s ktorou sa mohli po prvýkrát stretnúť používatelia mobilných zariadení s Windows Phone. Cortana funguje podobne ako Siri od Applu a reaguje na písaný text alebo hovorené slovo, prostredníctvom ktorého jej užívateľ môže zadávať rôzne príkazy a požiadavky. Môže sa jej napríklad spýtať na výsledky včerajšieho futbalového zápasu, predpoveď počasia na ďalšie tri dni alebo vysvetlenie a preloženie cudzieho slova. Pomocou Cortany bude možné systém v určitej miere aj ovládať, vrátane diktovania textu, písania mailov alebo ovládania multimédií. Pre tých, ktorí by virtuálnej asistentke nedôverovali Microsoft ponúkne možnosti nastavenia súkromia a spôsobu, akým bude Cortana načúvať príkazom svojho majiteľa.

Do Windowsu 10 sa vráti aj štandardná ponuka... Foto: Microsoft
Windows 10, Xbox, Microsoft, operačný systém Do Windowsu 10 sa vráti aj štandardná ponuka Štart, ktorú si budú môcť užívatelia prispôsobiť.

Balík Office, ktorý sa stane súčasťou Windowsu bude možné od začiatku ovládať nie len klávesnicou a myšou ale aj dotykmi. “Nové, tzv. inking funkcie v programe PowerPoint umožnia ľuďom robiť poznámky k snímkam v reálnom čase a nové dotykové ovládanie v programe Excel uľahčí vytváranie a aktualizovanie tabuliek bez klávesnice alebo myši,” približuje Microsoft.

Internet Explorer skončí. Nahradí ho skromný sparťansky prehliadač
Prehliadač, ktorý bol v posledných rokoch terčom posmeškov všetkého druhu už v budúcom Windowse neuvidíte. Nahradí ho prehliadač Spartan, v ktorého prípade Microsoft najčastejšie skloňuje výrazy ako spoľahlivý, jednoduchý a univerzálny. Ako už názov napovedá, Spartan bude naozaj sparťanský, v zmysle jeho jednoduchosti a užívateľskej prívetivosti. Stránky sa v prehliadači zobrazia v zjednodušenom formáte – najviac priestoru dostane text. Okrem toho bude možné stránky ukladať pre čítanie v offline režime, prípadne v nich vyhľadávať za pomoci hlasovej asistentky. Jednou z kľúčových funkcií bude aj možnosť vytvárania poznámok priamo v prostredí webových stránok. Písať ich bude možné klávesnicou alebo dotykovým perom.

Nový internetový prehliadač Spart nahradí... Foto: Microsoft
Windows 10, Xbox, Microsoft, operačný systém Nový internetový prehliadač Spart nahradí Internet Explorer.

Na svoje si prídu aj hráči. Počítače sa automaticky spoja s konzolou Xbox
Doposiaľ bolo hranie hier na konzole Xbox a na počítači s WIndowsom viac menej oddelené a nezávislé. Vo Windowse 10 sa však oba typy zariadení spoja. Konzola bude po novom do počítača automaticky prenášať informácie o hernej aktivite, vrátane výsledkov, herných úspechov a komunikácie so spoluhráčmi. Podstatný je ale najmä fakt, že na počítači sa budú môcť užívatelia hrať hry zo svojho Xboxu. Hry budú automaticky streamované z hernej konzoly na obrazovku počítača alebo tabletu.

Microsoft ukázal ako bude konzola Xbox... Foto: Microsoft
Windows 10, Xbox, Microsoft, operačný systém Microsoft ukázal ako bude konzola Xbox komunikovať s počítačmi s Windowsom 10.

Windows 10 bude súčasťou zariadení s displejom aj bez neho
Avizované zjednotenie platformy sa dotkne nie len počítačov, herných konzol, tabletov a smartfónov, ale Windows 10 má byť súčasťou doposiaľ najväčšej škály zariadení, od tých najmenších v rámci takzvaného Internetu vecí až po servery v podnikových dátových centrách. “Niektoré zariadenia majú 4-palcové obrazovky, niektoré 80-palcové obrazovky a niektoré nemajú obrazovky vôbec. Windows 10 bude fungovať na všetkých,” doplnila spoločnosť. Ukážkou toho je aj unikátne zariadenie s názvom HoloLens, ktoré pripomína náhlavnú súpravu Occulus Rift.

Microsoft ukázal, ako si predstavuje budúcnosť s holografickými objektami
Futuristické zariadenie HoloLens ľuďom priblíži rozšírenú realitu ako z filmu Minority Report. Po nasadení okuliarov sa okolitý svet premení na jednu veľkú virtuálnu plochu, na ktorej sa zobrazia prakticky akékoľvek objekty v holografickom prevedení. Microsoft zariadenie, ktoré je v súčasnosti funkčným prototypom, využil najmä na demonštráciu možností nového systému. Windows 10 bude obsahovať sadu nástrojov, ktoré vývojárom umožnia vytvárať trojrozmerné holografické objekty, ktoré bude následne možné za pomocou HoloLens zobrazovať.

Virtuálna realita získa vďaka zariadeniu... Foto: Microsoft
Windows 10, HoloLens, Microsoft, operačný systém Virtuálna realita získa vďaka zariadeniu HoloLens nový rozmer. 3D objekty sa zobrazia kdekoľvek v priestore.

Zariadenie HoloLens bude v podstate samostatným počítačom, vybaveným priehľadnými šošovkami, množstvom čipov a senzorov a predovšetkým jednotkou Holographic Processing Unit, ktorá rozpozná čo práve užívateľ robí a v akom prostredí sa nachádza. Pomocou projekčnej jednotky následne na displeji zobrazí objekt a umiestni ho do reálneho prostredia. Predstaviť si to možno napríklad ako stavebnicu z lega v strede obývačky, ktorú možno ďalej upravovať pohybmi rúk alebo ako akýkoľvek iný trojrozmerný objekt presunutý z obrazovky monitora na konferenčný stôl v miestnosti.

Microsoft predstavil zariadenie HoloLens.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows 10 #Cortana #HoloLens