Testovaným ľuďom vzal vedec mobily. Výsledkom bola úzkosť

Keď doktorand na Missourskej univerzite Russell Clayton obedoval so svojou priateľkou, prekvapilo ho, ako rýchlo po jedle od neho utekala preč, pretože si zabudla mobil.

29.01.2015 12:30
mobil, telefón, sms Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

To ho priviedlo na myšlienku začať študovať pocity až panickej úzkosti, ktoré sa zmocňujú niektorých ľudí, keď pri sebe nemajú tieto malé predmety, ktoré sa zjavne stali nepostrádateľnými.

V štúdii nazvanej „Vplyvy separácie od mobilu na poznávacie funkcie, emócie a fyziológiu“, ktorá bola zverejnená tento rok v januári na americkom internetovom serveri Science Daily, sa zameral na takzvanú nomofóbiu. Toto slovo vzniklo z anglického „no mobile phobia“, teda fóbie z toho, že človek pri sebe naraz nemá mobil, na ktorý je zvyknutý.

Ako uvádza francúzsky denník Le Figaro, Clayton dospel k dvom záverom:

  1. Mobilný telefón je akýmsi predĺžením nás samých, podobne ako sonar u niektorých zvierat.
  2. Osoba zbavená svojho mobilu trpí nomofóbiou a má pocit, že stratila časť seba samej. To môže mať negatívny vplyv na jej mentálnu výkonnosť.

Clayton so svojím tímom využil na svoj výskum 208 študentov žurnalistiky, ktorým povedal, že potrebuje vyskúšať nový bezdrôtový tenzimeter. Meral im krvný tlak a pritom im zadal úlohu, aby zostavili zoznam 50 amerických štátov.

V polovici výskumu im oznámil, aby si odložili mobil, pretože by mohol narušovať funkciu tenzimetra. Potom ich vyzval, aby začali s testom znovu od začiatku.

Zakaždým, keď účastníci výskumu zostali bez mobilu, konštatovali u nich vedci značné zvýšenie úzkosti a krvného tlaku, zrýchlenie srdcového tepu a zníženie výkonnosti. Študenti sa cítili psychicky oslabení.

Podobné stavy úzkosti už zaznamenala v roku 2013 štúdia britskej spoločnosti YouGov, ktorá sa týmto javom zaoberala päť rokov. Zistila pritom, že:

  1. Viac ako polovica Britov (53 percent) priznala, že pociťuje úzkosť, ak sa ocitne bez mobilu alebo keď ho má vypnutý.
  2. Rovnako viac ako polovica opýtaných (55 percent) tvrdila, že potrebuje mať neustály kontakt s rodinou alebo priateľmi.
  3. Desať percent sledovaných osôb uvádzalo, že musia byť kvôli pracovným povinnostiam neustále dostupní.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #vedci #úzkosť #fóbia