Bezpilotné helikoptéry budú v Číne doručovať zázvorový čaj

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba už takisto testuje doručovanie balíkov pomocou bezpilotných helikoptér. V pilotnej prevádzke bude doručovať len zázvorový čaj a iný drobný tovar, do hmotnosti 340 gramov.

06.02.2015 10:30
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Foto:
Ilustračné foto (na obrázku dron spoločnosti Amazon)
debata (2)

Najväčší čínsky internetový predajca Alibaba testuje nový spôsob doručovania balíkov. Po vzore Amazonu, Googlu, DHL a ďalších bude v pilotnej prevádzke balíky doručovať pomocou malých bezpilotných helikoptér. Podmienkou je, aby sa zákazník nachádzal v okruhu jednej hodiny letu od jedného z troch skladov, v Pekingu, Šanghaji a Kantone. Predajca zároveň určil aj podmienky, ktoré musí takýto balík spĺňať. Doručovať bude zatiaľ možné len zásielky do hmotnosti 340 gramov. Toto kritérium spĺňa len drobná elektronika a príslušenstvo. Alibaba ako príklad uvádza doručovanie zázvorového čaju, ktorého balenie aj hmotnosť zodpovedá požiadavkám.

Doručovať bude len drobný tovar v okruhu troch čínskych veľkomiest
Alibaba prenechá testovanie nového spôsobu doručovania svojej dcérskej spoločnosti Taobao, ktorá bude spolupracovať s externými dodávateľmi. Čínsky gigant má v pláne konfrontovať svoju novú službu s doručovacou službou PrimeAir, ktorú Amazon už začal medzičasom testovať v indickom Bombaji a Bangalúre. Hlavným rozdielom je maximálna hmotnosť balíka a vzdialenosť, do ktorej ho je možné doručiť. Expresná doručovacia služba Amazonu počíta s maximálnou vzdialenosťou 16 kilometrov od skladu a s hmotnosťou do 2,26 kilogramu. Zákazník by mal mať balík vo svojich rukách do 1,5 až 3 hodín od zadania objednávky.

Doručovanie balíkov vo vzduchu už testuje Amazon aj Google
Amazon o možnom doručovaní balíkov vlastnými lietajúcimi robotmi po prvýkrát informoval v decembri 2013, keď plánoval svoju službu PrimeAir otestovať na území Spojených štátov. Nestretol sa ale s ústretovosťou amerických úradov. Federálny úrad pre letectvo (FAA) kvôli obavám o bezpečnosť prevádzky ako aj stále chýbajúcej legislatíve, žiadosť Amazonu napokon zamietol. Firma sa preto musela spomedzi ďalších krajín začať hľadať vhodnejších adeptov so zhovievavejšími úradmi. Rovnako tak urobil aj Google, ktorý v rámci projektu Wing doručuje zásielky najmä farmárom v austrálskom štáte Queensland.

DHL pomocou dronov doručuje lieky na malý ostrov na severe Nemecka
Logistická spoločnosť DHL v septembri minulého roka takisto predstavila svoj pilotný projekt doručovania balíkov pomocou dronov. Balíky našli svojich adresátov na malom ostrove Juist na severe Nemecka s 1500 obyvateľmi. Ostrov je od pevniny vzdialený 12 kilometrov, čo je zároveň jeden z dôvodov prečo nemeckí zákonodarcovia testovaciu fázu projektu odobrili. Amazon obyvateľom doručuje najmä lieky, listy a iné dôležité zásielky do hmotnosti 1,2 kilogramu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #helikoptéra #dron #doručovanie balíkov #Alibaba #DHL #Taobao #PrimeAir