Legendárna služba na zdieľanie súborov, Rapidshare, končí

Rapidshare po dvanástich rokoch končí. Internetová služba na zdieľanie súborov po nástupe cloudových služieb už užívateľom nedokázala ponúknuť pridanú hodnotu.

11.02.2015 20:50
Rapidshare, cloud, zdieľanie súborov, Foto:
Služba Rapidshare oficiálne zanikne 31. marca 2015.
debata (5)

Obľúbený server na zdieľanie súborov, ktorý bol pojmom u bežných používateľov ale aj útočiskom pirátov, končí. Rapidshare sa na internetovej scéne udržal úctyhodných 13 rokov. Za ten čas dokázal ustáť tlak majiteľov autorských práv, aj keď súdne spory prevádzkovateľov predsa len prinútili k určitým zmenám. V čase najväčšej popularity patril medzi tri najpoužívanejšie internetové služby na zdieľanie obsahu. Konkurovať dokázal takým službám ako Megaupload alebo Megavideo.

Množstvo zmien a problémov naštrbili dôveru užívateľov
Po vlne kritiky na zavádzanie zmien v dátových balíkoch, Rapidshare v roku 2010 zaviedol len jeden univerzálny balík s názvom RapidPro, ktorý spôsobil ďalší chaos. Aj ten prispel k postupnému odchodu mnohých, dovtedy lojálnych, užívateľov. Ďalšiu ranu pod pás prevádzkovateľovi uštedril nemecký súd, ktorý v roku 2012 rozhodol, že služba musí aktívne vyhľadávať pirátsky obsah v súboroch, ktoré užívatelia na server nahrajú. Do tej doby služba využívala len pasívnu ochranu pred pirátskymi súbormi, ktorých prítomnosť nahlasovali samotní užívatelia. Najväčší odliv užívateľov ale služba zaznamenala po tom, čo zrušila možnosť využívať bezplatný účet a začala od všetkých vyžadovať povinnú registráciu.

Rapidshare neustál nástup cloudových služieb
Rozhodnutie ukončiť prevádzku serveru majú podľa serveru BBC na svedomí najmä dlhodobo sa zhoršujúce hospodárske výsledky, ktoré sa v roku 2013 podpísali aj pod hromadné prepúšťanie. O prácu vtedy prišli až tri štvrtiny zamestnancov. Za hlavnú príčinu poklesu tržieb a obľúbenosti medzi bežnými užívateľmi možno považovať najmä rozšírenie pôsobnosti cloudových služieb. Rapidshare bol okrem zdieľania nelegálnych súborov využívaný aj na zdieľanie vlastného obsahu. Po navyšovaní kapacít cloudových úložísk a ich väčšieho prepojenia s ďalšími službami, zdieľanie súborov na serveroch ako Rapidshare pre mnohých stratilo svoj pôvab a pridanú hodnotu. Užívatelia teraz majú niekoľko týždňov na to, aby si svoje súbory zazálohovali. Posledným marcovým dňom Rapidshare prestane existovať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pirátstvo #Megaupload #Rapidshare #zdieľanie súborov #Megavideo #RapidPro