iPhone 6 Plus spotrebuje dvakrát viac dát než iPhone 6, tvrdí štúdia

Vedeli ste, že ak používate telefón s vyšším rozlíšením displeja, z dátového balíka vám ubudne viac dát? Užívatelia iPhonu 6 Plus spotrebujú v priemere až dvojnásobne viac dát než utívatelia menšieho modelu iPhone 6, tvrdí štúdia.

20.02.2015 20:30
iphone, hudba, smartfón, telefón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Väčší displej automaticky neznamená aj viac prenášaných dát. Vyššie rozlíšenie však už áno. Už pri predstavení prvého tabletu z dielne Apple s Retina displejom, modelu iPad 3, sa objavili informácie o väčšej spotrebe dát. Rovnaká situácia nastala aj pri predstavení doposiaľ najväčšieho iPhonu 6 Plus, ktorého 5,5-palcový displej má na rozdiel od menšieho modelu až dvojnásobne vyššie rozlíšenie. Vyššie rozlíšenie sa prejaví aj v dátovej spotrebe. Podľa výskumu spoločnosti Citrix je v prípade iPhonu 6 Plus až dvojnásobne vyššia než v prípade iPhonu 6. Svoj podiel na tom má aj video.

Pod väčší objem sťahovaných dát sa podpisuje najmä video
Objem sťahovaných dát ovplyvňuje najviac práve video. Videá sú už dnes bežnou súčasťou internetových stránok, dokonca ich využívajú aj mobilné aplikácie, ktoré videá priebežne sťahujú z internetu. “Pre ilustráciu, všetkých päť najobľúbenejších mobilných hier podľa posledných rebríčkov obsahuje video. V prvom kvartáli 2014 z piatich najobľúbenejších hier obsahovali video len dve,” dopĺňa Citrix. Súvislosti s väčšou dátovou prevádzkou užívatelia pocítia najmä pri využívaní mobilných dát. Aplikácie sa podpíšu pod rýchlejšiu spotrebu predplateného dátového balíka.

Objem nadmernej spotreby dát sa ale týka aj firiem, u ktorých sa počet zariadení medziročne zvýšil o 72 percent. Najviac pribudlo zariadení so systémom iOS, ktorý je dominantnou firemnou platformou. Využíva ho údajne až 64 percent spoločností po celom svete. Android získava na popularite najmä v Ázii a Windows zas v regióne strednej Európy, kde je jeho podiel medzi firemnými užívateľmi zhruba 16-percentný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #android #Windows Phone #iOS #iPhone 6 #iPhone 6 Plus #spotreba dát #dátový balík