Prevádzkovateľ Wikipédie žaluje NSA kvôli masovému špehovaniu

Viacero organizácií na čele s Wikimedia Foundation žaluje bezpečnostnú agentúru NSA a americké Ministerstvo spravodlivosti kvôli neprimeranému a údajne aj nezákonnému špehovaniu užívateľov na internete.

11.03.2015 13:05
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata

Organizácia Wikimedia Foundation, ktorá spravuje a prevádzkuje internetovú encyklopédiu Wikipédia, oznámila podanie žaloby voči americkej Národnej bezpečnostnej agentúry NSA a Ministerstvu spravodlivosti Spojených štátov. Dôvodom je údajné program masového špehovania na internete, ktorý zastrešovala práve agentúra NSA so súhlasom ministerstva. “Našim cieľom pri podaní tejto žaloby je ukončiť masové špehovanie v záujme ochrany práv našich užívateľov po celom svete,” uviedla organizácia v oficiálnom vyhlásení. Pod žalobu sa okrem Wikimedia Foundation podpísali aj ďalšie organizácie vrátane ľudskoprávnych organizácii Human Rights Watch a Amnesty International.

Čitatelia a editori online encyklopédie môžu byť pod drobnohľadom NSA
Wikimedia sa odvoláva na ochranu čitateľov a editorov, ktorí môžu byť pod drobnohľadom vládnych agentúr, obzvlášť v prípade ak vyhľadávajú alebo publikujú kontroverzné články a informácie. NSA údajne sleduje a odchytáva komunikáciu smerujúcu z územia mimo Spojených štátov, a to na úrovni takzvanej chrbtovej sieti internetu. V súčasnosti platná legislatíva Foreign Intelligence Surveillance Act Amendments Act umožňuje zachytiť akékoľvek informácie, ktoré by mohli mať priamu alebo nepriamu súvislosť s národnou bezpečnosťou.

Organizácie vo svojej žalobe okrem iného tiež uvádzajú, že agentúra NSA prekračuje a zneužíva právomoci, ktoré jej sprístupnila platná legislatíva. Využívané praktiky údajne porušujú takisto prvý a štvrtý dodatok ústavy Spojených štátov, ktoré hovoria o ochrane slobody prejavu a práve na súkromie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #NSA #Wikipedia #Wikimedia Foundation #Amnesty International #Human Rights Watch