Amazon hlási prvé malé víťazstvo. S dronmi už môže lietať aj v USA

Federálny úrad pre letectvo udelil Amazonu výnimku a umožní mu testovať bezpilotné lietadlá aj na území Spojených štátov. Podmienky, ktoré si úrad stanovil sú ale prísne.

23.03.2015 14:35
amazon prime air, bezpilotná helikoptéra Foto:
Helikoptéra doručí zásielky do hmotnosti 2,3 kilogramu. Je ich vraj väčšina.
debata

Využívať bezpilotné lietadlá na komerčné účely je v Spojených štátoch oficiálne zakázané. Amazonu sa ale podarilo vydobyť si ústupok Federálneho úradu pre letectvo (FAA), ktorý doposiaľ využitie dronov na iné než vojenské účely neumožňoval. Úrad Amazonu udelil povolenie prevádzkovať bezpilotné lety nad obývanými oblasťami a súkromnými pozemkami, avšak mimo veľkých miest.

Bezpilotné lietadlo môže riadiť len vyškolený pilot
Súčasťou povolenia sú ale aj ďalšie prísne podmienky, ktoré musí firma splniť. Lietadlo musí napríklad riadiť len vyškolený pilot a počas letu, výlučne za denného svetla, s ním musí udržiavať očný kontakt tak. Letová výška takisto nemôže prekročiť 120 metrov, rýchlosť 160 kilometrov a celková hmotnosť 25 kilogramov. Amazon musí úradu následne poskytnúť detailnú dokumentáciu o všetkých zrealizovaných letoch.

Povolenie od úradu FAA je prvým krokom k tomu, aby lietadlá tohto typu mohli byť využívané na komerčné účely aj na území Spojených štátov. Potrvá však minimálne jeden rok, kým úrad prepracuje súčasnú smernicu a umožní vďaka tomu využívať bezpilotné lietadlá firmám a bežným spotrebiteľom aj bez zvláštnych povolení.

Amazon na rozhodnutie amerických úradov nečakal. Drony testoval v Indii
Amazon na vavrínoch ale nezaspal a doručovanie balíkov testoval aj mimo domácej krajiny. V auguste minulého roka firma oznámila, že elektroniku a knihy bude pomocou bezpilotných helikoptér doručovať zákazníkom v Indii. Expresné doručovanie zásielok je zatiaľ prístupné len v Bombaji a Bangalúre, pričom zásielka musí mať hmotnosť maximálne 2,26 kilogramu a cieľová destinácia sa musí nachádzať v okruhu 16 kilometrov od distribučného strediska.

Balíky už lietadlami doručuje aj Google, DHL a Alibaba
Okrem Amazonu už nový spôsob doručovania balíkov testuje aj Google, DHL, či čínsky obor Alibaba. Alibaba je zatiaľ schopná doručiť len vybraný druh drobného tovaru (s hmotnosťou do 340 gramov) zákazníkom v okolí jedného z troch skladov v Pekingu, Šanghaji a Kantone. Logistická spoločnosť DHL doručovanie balíkov aktuálne testuje na malom ostrove na severe Nemecka. Balíky si nájdu svojich adresátov na malom ostrove Juist vzdialenom 12 kilometrov od pevniny. Amazon zatiaľ necelým dvom tisíckam obyvateľov doručuje najmä lieky a dôležité zásielky do hmotnosti 1,2 kilogramu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #FAA #Prime Air #Alibaba #DHL #bezpilotné lietadlá