V sobotu môžete na hodinu vypnúť spotrebiče. Podporíte Hodinu Zeme

Do medzinárodného projektu Hodina Zeme sa v sobotu 28. marca zapojí aj Slovensko. Na jednu hodinu symbolicky vypnú elektrické spotrebiče stovky miliónov domácností po celom svete.

28.03.2015 12:30
hodina zeme, earth hour, žiarovka, úspora... Foto:
Ilustračné foto
debata

V sobotu 28. marca symbolicky na jednu hodinu vypnú všetky elektrické spotrebiče ľudia po celom svete. Do projektu Hodina Zeme sa každoročne zapojí 162 krajín, v ktorých domácnosti, firmy ale aj mnohé verejné inštitúcie vypnú elektrické spotrebiče a osvetlenie na 60 minút. Projekt, ktorého vznik inicioval Svetový fond na ochranu prírody, vznikol vo roku 2007 a má za cieľ upozorniť na klimatické zmeny na planéte.

Do prvého ročníka Hodiny Zeme sa v roku 2007 zapojilo 2,2 milióna ľudí. O osem rokov neskôr to už boli stovky miliónov ľudí a viac ako 7-tisíc miest. Na Facebooku má iniciatíva viac ako 930-tisíc fanúšikov, na Twitteri počas minulého roka pribudlo 1,2 miliardy tweetov, ktoré s iniciatívou súviseli. Podľa spoločnosti Lenovo sa celosvetovo za jednu hodinu v minulom roku podarilo ušetriť 62-tisíc terajoulov energie. Predstaviť si to možno ako energiu spotrebovanú elektromobilom na dvoch cestách medzi Plutom a Zemou. V peňažnom vyjadrení sa za jednu hodinu ušetrí údajne až 2,5 miliardy dolárov. „Medzi svetoznámymi pamiatkami, ktoré podporili akciu zhasnutím sa objavili napr. Sfinga a pyramídy v Gíze, socha Krista Spasiteľa v Brazílii, parížska Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, rímske Koloseum, reklamy na Coca-Colu na námestí Times Square alebo reklamy na hoteli Jumeirah v Dubaji,“ uvádza sa na oficiálnom slovenskom webe projektu Hodina Zeme.

Na hodinu zhasne aj Bratislavský hrad
Slovensko sa do Hodiny Zeme zapojilo taktiež. Na základe výzvy ministra životného prostredia Petra Žigu, na jednu hodinu, medzi 20:30 a 21:30, vypnú osvetlenie Bratislavského hradu. Na iniciatívu Slovensko po prvýkrát zareagovalo v roku 2010, kedy sa do nej zapojili mestá Banská Bystrica, Poprad, Prešov a Žilina. Osvetlenie v čase od 20:30 do 21:30 tento rok zhasne aj na niektorých pamiatkach a verejných budovách, napríklad na Spišskom hrade, Hrade Stará Ľubovňa alebo na Bojnickom zámku. Podporiť projekt môže ktokoľvek, kto v rovnakom čase na hodinu vypne elektrické spotrebiče v domácnosti.

V každej tretej firme sú počítače zapnuté nonstop
K šetreniu energie je potrebné motivovať nie len bežných spotrebiteľov ale aj firmy, ktoré často zabúdajú na to, že počítače ich zamestnancov sú zapnuté nonstop. Podľa výskumu spoločnosti Intel sú najviac ľahostajní voči vypínaniu počítačov zamestnanci a firmy na Slovensku. V porovnaní s ostatnými krajinami v regióne V4 necháva svoj počítač zapnutý až 55 percent zamestnancov, a to či už z vlastnej vôle alebo na základe požiadaviek firmy. V Českej republike bežia počítače nonstop približne v každej tretej a v Maďarsku a v Poľsku v každej šiestej firme.

Hlavným argumentom administrátorov sú najmä softvérové aktualizácie a vzdialená správa, no v skutočnosti tak robia v priemere len v 28 percentách prípadov. Prieskum v 576 firmách takisto ukázal, že väčšie firmy majú obvykle vo vypínaní počítačov laxnejší prístup než firmy menšie. “Spotreba generovaná zo zbytočnej prevádzky počítačov je priamo úmerná množstvu počítačov, takže strata veľkých firiem, ktoré vypínanie nesledujú, je o to významnejšia,” tvrdí Intel.

Päťročný počítač za rok spotrebuje energiu za 140 eur
Napriek tomu, že mnohé počítače v súčasnosti, vrátane takzvaných all-in-one riešení (pozn. všetko v jednom), disponujú vylepšenou správou napájania, celodenná spotreba počítačov starších ako päť rokov môže zaťažiť domáci rozpočet. Spotreba stolného počítača staršieho ako päť rokov pri celodennej prevádzke sa pohybuje približne na úrovni 40 centov za deň, a to aj v prípade vypnutého monitora.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #spotreba #Lenovo #bratislavský hrad #Intel #Hodina Zeme #Svetový fond na ochranu prírody