Europolu sa nepáči šifrovanie. Vyšetrovateľom komplikuje prácu

Najväčším problémom v boji proti terorizmu je šifrovaná komunikácia a dáta, ktoré znemožňujú bezpečnostným zložkám monitorovať podozrivých, tvrdí šéf Europolu.

31.03.2015 12:00
terorizmus, teroristi, islamský štát, zločinec,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Šifrovanie súborov a komunikácie na internete robí vrásky mnohým bezpečnostným agentúram na čele s americkou NSA, CIA a FBI. Viaceré technologické firmy, ktorých reputáciu naštrbila údajná spolupráca s vládnymi agentúrami, v snahe očistiť svoje meno prestávajú spolupracovať. Kritizuje ich už aj európsky policajný úrad Europol. Podľa šéfa Europolu, Roba Wainwrighta, konajú firmy veľmi neuvážlivo, keď svojim užívateľom štandardne ponúkajú sofistikované šifrovacie nástroje.

Šifrovanie je v poriadku, no nemalo by stáť v ceste vyšetrovateľom
Šifrovanie komunikácie je charakteristickou črtou väčšiny teroristických organizácii. Problémom je, ak sa svoju komunikáciu snažia zašifrovať aj bežní užívatelia, ktorí v podstate nemajú čo skrývať. Robia tak poväčšine pod tlakom okolností a paniky vyvolanej informáciami o údajnom masovom špehovaní užívateľov. Podľa Wainwrighta by mali firmy viac spolupracovať s agentúrami a nie im vytvárať prekážky pri ich aktivitách, ktorým jediným cieľom je národná bezpečnosť. “Zmenila sa prakticky celá podstata protiteroristickej činnosti. V minulosti sa bezpečnostné zložky mohli spoliehať na veľmi dobré podmienky umožňujúce monitorovanie komunikácie, no dnes to už nie je možné,” uviedol Wainwright v rozhovore publikovanom v skrátenej podobe na serveri BBC.

Mnoho firiem, na čele s Apple a Google, sa v záujme vylepšenia svojho imidžu rozhodlo sprístupniť užívateľom automatické šifrovanie komunikácie a dát uložených v počítačoch a mobilných zariadeniach. Takisto sa zriekli prístupu k šifrovacím kľúčom, takže jediný, kto je schopný zariadenie odblokovať je sám užívateľ. Úradom tak dali najavo, že s nimi neplánujú spolupracovať v takej miere ako tomu bolo v minulosti. “Sme sklamaní z postoja týchto technologických firiem, a to najmä preto, že nám sťažili získanie prístupu ku komunikácii najnebezpečnejších ľudí, ktorí zneužívajú internet,” dodal šéf Europolu.

Teroristi využívajú posledné anonymné zákutia internetu
Internet už ani zďaleka nie je anonymný. Prakticky všetkých jeho užívateľov je možné vystopovať. Útočiskom teroristov, obchodníkov s drogami a detskou pornografiou sa medzitým stal takzvaný temný web, či temné zákutie internetu. Tento web nie je verejne dostupný, jeho stránky nemožno navštíviť z bežného prehliadača bez doplnkového softvéru a povoleného prístupu. Ľudia na tomto izolovanom mieste vystupujú v podstate anonymne a sú chránení pred zrakom polície a bezpečnostných agentúr.

Členovia radikálnej organizácie Islamský štát využívajú desiatky tisíc rôznych účtov na Twitteri a na sociálnej sieti publikujú údajne viac ako stotisíc krátkych správ denne. Aj touto formou sa usilujú prilákať nových sympatizantov, ktorých následne nabádajú, aby medzi sebou komunikovali cez zabezpečené siete. Aj to je podľa Wainwrighta problém, kvôli ktorému boj s terorizmom pripomína hru na mačku a myš.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Google #Apple #NSA #FBI #CIA #šifrovanie #Europol #Islamský štát