Operátori: Telekom bude overovať identitu zákazníkov pomocou hlasu

Telekom predstavil Hlasovú biometriu. Namiesto hesiel a bezpečnostných otázok bude identitu zákazníkov overovať už aj pomocou hlasu. Orange v týchto dňoch oznámil, že 4G sieťou pokryl ďalšie mestá a obce. V súčasnosti má pokrytých 35 percent populácie.

14.05.2015 17:39
mobilný operátor, internet, telefón, smartfón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V roku 2013 spustila Tatra banka nový spôsob rozpoznávania svojich klientov na kontaktnej linke. Namiesto zadávania kódov alebo overovania kontrolnými otázkami jej na kontrolu identity postačil hlas volajúceho. Rovnakú službu v týchto dňoch predstavil aj Slovak Telekom, ktorý je zatiaľ prvým operátorom, ktorý na Slovensku hlasovú biometriu ponúka. Služba s identickým názvom bude pre zákazníkov dostupná od 20. mája, no je potrebné si ju aktivovať. Vytvoriť hlasový odtlačok, ako ho nazýva operátor, je možné buď na zákazníckej linke alebo na ktorejkoľvek pobočke.

Pomocou overovania identity hlasom je možné vybaviť rovnaké požiadavky ako pri použití iného identifikátora. Telekom ďalej upresňuje, že Hlasovú biometriu je možné využiť aj pri strate telefónu a potrebe zablokovania SIM karty. Overiť identitu zákazníka je možné z ľubovolného čísla. Pomocou služby je tiež možné delegovať oprávnenia aj na iné osoby, prípadne spravovať aktivované služby u svojich blízkych.

Orange pokryl 4G sieťou necelých 35 percent populácie
Orange rozšíril pokrytie 4G sieťou o ďalšie mestá. Na mape pokrytia pribudli mestá Partizánske, Šaľa a Spišská Nová Ves, Ružomberok, Kolárovo, Stupava a Vysoká pri Morave. Operátor ďalej upresnil, že v súčasnosti má 4G sieťou pokrytých 34 slovenských miest a 7 obcí, čo je po prepočte na počet obyvateľov necelých 35 percent populácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #operátori #Orange #hlasová biometria #overovanie hlasu