V obchode Google Play objavili tri desiatky podvodných aplikácií

Výskumníkom zo spoločnosti Eset sa podarilo v oficiálnom obchode Google Play odhaliť ďalšie tri desiatky podvodných aplikácií pre zariadenia s Androidom. Stiahlo si ich niekoľko stoviek tisíc ľudí.

22.05.2015 20:00
malvér, mobil, advér, trójsky kôň, vírus,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Len pred niekoľkými mesiacmi výskumníci objavili nenápadný malvér ukrytý hneď v niekoľkých mobilných aplikáciách pre Android. Aplikácie ale na prvý pohľad nepôsobili dojmom, že by mohli škodlivý kód obsahovať. Kým ich Google z obchodu Google Play odstránil, stihlo si ich stiahnuť niekoľko miliónov ľudí po celom svete. Hlavným dôvodom, prečo Google zareagoval tak neskoro bol najmä fakt, že aplikácie so škodlivým kódom sa začali správať podozrivo až po niekoľkých dňoch od nainštalovania. Užívateľovi spomaľovali zobrazovali cielenú reklamu alebo podvodné hlásenia a nabádali ho, aby si stiahol ďalšiu podvodnú aplikáciu, ktorá zabráni spomaľovaniu systému.

Podvodné aplikácie opäť nachytali stovky tisíc užívateľov
V týchto dňoch výskumníci zo spoločnosti Eset upozornili na ďalších viac než 30 podvodných aplikácií v obchode Google Play. “Škodlivé aplikácie o sebe napríklad tvrdili, že obsahujú ťaháky pre populárnu hru Minecraft. V skutočnosti žiadnu z deklarovaných vlastností neobsahovali, používateľom namiesto toho tvrdili, že ich mobilný operačný systém je infikovaný nebezpečným vírusom,” informuje Eset. Presný počet stiahnutí nie je známy, no pohybuje sa údajne medzi 660-tisíc a 2,8-miliónmi stiahnutí. “Do Google Play obchodu boli aplikácie nahrané z rôznych vývojárskych účtov. Myslíme si ale, že všetky vytvorila jedna osoba,” dopĺňa Lukáš Štefanko z Esetu.

V obchode Google Play sa objavili ďalšie... Foto: Eset
Eset, malver, google play V obchode Google Play sa objavili ďalšie desiatky podvodných aplikácii. Užívateľov presviedčali, že majú infikovaný systém.

Aplikácie sa snažili od užívateľov vymámiť peniaze cez SMS správy
Podvodné aplikácie sa snažili užívateľov presvedčiť o tom, že vírusu sa budú môcť zbaviť, ak sa prihlásia do spoplatnenej SMS služby. Aplikácia dokonca predpripravila SMS správu, ktorá na prvý pohľad mohla pripomínať požiadavku na zaslanie aktivačného kódu k antivírusovému produktu. Sama však SMS správu odoslať nedokázala, očakávala preto, že tak urobí naivný užívateľ. Ak tak urobil, za prihlásenie k doručovaniu prémiových SMS správ zaplatil 4,8 eura týždenne. Google už medzičasom objavené škodlivé aplikácie z obchodu odstránil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #android #malvér #Eset #Google Play #podvodné aplikácie