Apple dá starším zariadeniam šancu. Nový iOS 9 pobeží aj na iPhone 4S

Vďaka operačnému systému iOS 9 vstanú z popola aj staršie modely zariadení od firmy Apple. Najväčším lákadlom nového iPhonu má byť funkcia Force Touch, ktorú už bude podporovať aj nový systém.

27.05.2015 11:45
iphone, smartfón, 5s, 4s, 6 Foto:
Ilustračné foto
debata

S predstavením novej verzie operačného systému iOS obvykle končí aj softvérová podpora niektorých starších zariadení. Systém iOS 8 si na svoje zariadenia napríklad už nemohli nainštalovať majitelia iPhonu 4, nakoľko spodná hranica podpory sa pri generačnej výmene posunula k iPhone 4S. Ak by Apple v podobnej stratégii pokračoval aj naďalej, najnovší systém by si do svojho zariadenia mohli nainštalovať už len majitelia iPhonu 5, iPadu mini druhej generácie a iPadu 3. Viacero indícií ale naznačuje, že by sa to mohlo onedlho zmeniť. Novinka, ktorú Apple chystá, poteší najmä majiteľov starších modelov. Systém iOS 9 bude zrejme vôbec po prvýkrát možné nainštalovať aj na staršie zariadenia, no s obmedzenými funkciami.

Staršie zariadenia od Applu dostanú vďaka iOS 9 ďalšiu šancu
Aj keď Apple už iPhone 4 nevzkriesi, iPhone 4S a staršie tablety by mohli chytiť druhý dych. Samozrejme, ich majitelia sa budú musieť vzdať niekoľkých najnovších funkcií, ktoré budú dostupné len pre zariadenia s vyšším výkonom a zodpovedajúcim hardvérom. Na druhej strane ale získajú aktuálny a predovšetkým optimalizovaný systém. Doposiaľ tomu tak nebolo.

Novú verziu mobilného operačného systému v plnej výbave spoločnosť automaticky sprístupnila pre všetky podporované zariadenia naraz, bez ohľadu na plynulosť a výsledný komfort používania. Bolo preto bežnou praxou, že nový systém fungoval na staršom telefóne podstatne horšie až do doby, kým Apple nevydal aktualizáciu, ktorá problémy čiastočne alebo úplne odstránila a zakázala funkcie, ktoré systém spomaľovali. Nový iOS 9 by mal byť preto do zariadení inštalovaný len v takom rozsahu, v akom ho budú zariadenia schopné využiť. Kým najnovší iPhone tak dostane do vienka všetky funkcie, jeho o niekoľko generácii starší predchodca bude mať len základnú verziu systému bez najnovších vychytávok.

Displej na novom iPhone bude reagovať aj na silu stlačenia
V súvislosti s predstavením iOS 9 a nových modelov smartfónov iPhone sa čoraz častejšie spomína aj nová technológia Force Touch, ktorú Apple po prvýkrát predstavil v novom MacBooku alebo hodinkách Watch. Vďaka technológii dokáže systém rozpoznať nie len dotyky ale aj silu stlačenia. Najnovší iPhone by technológiu Force Touch už mohol takisto obsahovať a rozšíriť či nahradiť niektoré z ovládacích prvkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iOS #MacBook #iPhone 4S #Force Touch