Tip: Pozrite si čo vás čaká v novej verzii Androidu

Na medzinárodnej konferencii I/O určenej pre vývojárov spoločnosť Google predstavila novú verziu operačného systému Android. Revolúcia sa nekoná, no nový Android M prinesie niekoľko "drobných" vylepšení zameraných na bezpečnosť, dlhšiu výdrž a pohodlie pri používaní.

30.05.2015 17:50
Google, Android M, Android Foto:
Google predstavil novú verziu operačného systému Android.
debata (5)

Vybraní vývojári mali opäť exkluzívnu možnosť nazrieť do kuchyne Google. Spoločnosť vývojárom v San Franciscu v predstihu predstavila novú verziu operačného systému Android s kódovým označením Android M. Verejnosť si ju bude môcť vyskúšať najskôr koncom leta alebo na začiatku jesene. Väčšina noviniek sa bude skrývať skôr pod povrchom. Znamená to, že užívateľ ich možno na prvý pohľad nespozoruje, no pri používaní s nimi do kontaktu dozaista príde.

Aplikáciám bude možné udeľovať právomoci prehľadnejšie
Príkladom je ochrana súkromia. Doposiaľ mohol užívateľ aplikáciám prideľovať požadované právomoci pri ich inštalácii a následne upravovať v nastaveniach. Po novom si budú aplikácie právomoci pýtať až po spustení, navyše užívateľ sa bude môcť sám rozhodnúť ku ktorým systémovým funkciám im prístup povolí. Ak napríklad nebude chcieť, aby aplikácia mala prístup ku kontaktom, ale aby mala možnosť sledovať polohu, môže jej tieto právomoci jednorazovo alebo natrvalo prideliť. Zároveň si užívateľ bude môcť v systéme všetky právomoci skontrolovať a dodatočne upraviť.

Mobilné platby budú jednoduchšie. Android Pay bude podporovať aj Visa
Službu Wallet nahradí nová generácia elektronickej peňaženky Android Pay, do ktorej vkladá Google veľké nádeje. Vynovený systém bezkontaktných platieb budú podporovať aj spoločnosti Visa, Mastercard či American Express. Visa o podpore Android Play už medzičasom informovala vo svojej tlačovej správe. Platiť s mobilom bude rovnako jednoduché ako u konkurenčného systému Apple Pay. Stačí priložiť mobil k terminálu a platba automaticky prebehne bez toho, aby užívateľ musel inštalovať a špeciálnu aplikáciu. Android Play budú môcť integrovať do svojich aplikácií aj banky či tvorcovia aplikácií. Android umožní identitu užívateľa pred realizovaním platby overiť aj pomocou odtlačkov prstov.

Platbu cez službu Android Pay budú v Spojených... Foto: Google
Google, Android M, Android Platbu cez službu Android Pay budú v Spojených štátoch podporovať desiatky veľkých maloobchodných predajcov.

Zariadenia s novým Androidom môžu mať až dvojnásobnú výdrž na batériu
Jednou z dôležitých noviniek je automatizovaná správa aplikácií. Systém rozpozná, kedy užívateľ telefón nepoužíva a aplikácie, ktoré má spustené na pozadí jednoducho vypne. Vďaka automatickému úspornému režimu sa môže výdrž telefónu údajne až zdvojnásobiť. Podpora nového konektoru typu USB-C má takisto výrazne zrýchliť nabíjanie, a to z dvoch-troch hodín len na niekoľko desiatok minút.

Osobný asistent Google Now bude mať viac dôvtipu
Hlasový asistent bude vedieť lepšie rozpoznať kontext a orientovať sa v ňom. Ak užívateľ napríklad označí nejaký text na stránke s recenziou k filmu, služba mu na internete automaticky vyhľadá relevantné informácie, ponúkne odkazy na databázu filmov, zobrazí hodnotenie a ponúkne možnosť prehrať trailer k filmu na YouTube. Služba v súčasnosti pracuje s viac ako stovkou lokalít a v jej “slovníku” je viac ako miliarda rôznych pojmov. Google Now vo svojej novej podobe, ktorá bude integrovaná do Androidu, bude strojovo analyzovať obsah stránok alebo e-mailov, ktoré užívateľ otvorí.

Asistent Google Now bude automaticky... Foto: Google
Google, Android M, Android Asistent Google Now bude automaticky prehľadávať navštívené stránky a e-maily a strojovo rozpoznávať kontext textu.

Google ponúkne neobmedzené online úložisko pre fotky a videá. Aj pre iOS
Užívatelia, ktorí vlastnia zariadenie s operačným systémom iOS alebo OS X majú možnosť svoje fotografie, videá a ďalšie dokumenty ukladať na vzdialený server iCloud. V súčasnosti Apple bezplatne poskytuje len 5 gigabajtov úložného priestoru. Za rozšírenú kapacitu si musia užívatelia zaplatiť. Napríklad za 20 gigabajtov naviac zaplatia 99 centov, za 200 gigabajtov 3,99 eura, za 500 gigabajtov necelých desať eur a jeden terabajt až 20 eur mesačne. Google v súčasnosti ponúka oveľa atraktívnejšiu alternatívu v službe Drive. Za 100 gigabajtov užívatelia zaplatia necelé dve eurá a za jeden terabajt desať eur.

Spoločnosť sa ale rozhodla pristúpiť k radikálnej zmene a užívateľom ponúkne neobmedzený priestor na ukladanie fotiek a videí. Cez aplikáciu Google Photos bude možné v Androide, ale aj v iOS, možné ukladať na vzdialený server fotografie s rozlíšením do 16 megapixelov a videá s rozlíšením do 1080p. Aplikácia je už v týchto dňoch dostupná na oboch platformách.

Google chce preniknúť priamo do domácností a domácich spotrebičov
Operačný systém Brillo, o ktorom sme informovali v tomto článku, sa má stať novou platformou pre inteligentné spotrebiče v domácnosti. Android vo svojej odľahčenej podobe budú môcť používať práčky, tlačiarne, chladničky, hriankovače, kávovary, termostaty a v podstate akékoľvek jednoduché zariadenia, z ktorých sa Google pokúsi urobiť inteligentné spotrebiče.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #Brillo #I/O #Android Pay #Android M #Apple Pay #Google Now