Windows 10 si budete môcť nainštalovať už o niekoľko týždňov

Po mesiacoch čakania a postupného predstavovania noviniek Microsoft napokon oznámil, kedy si budú môcť najnovší operačný systém Windows 10 na svoje počítače nainštalovať majitelia starších verzií. Uvedenie Windows 10 na trh pripadlo na posledný júlový týždeň.

02.06.2015 10:43
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Ak máte na svojom počítači zakúpený a nainštalovaný Windows 7, 8 alebo Windows 8.1 už koncom júla si budete môcť stiahnuť Windows 10, ktorý Microsoft svojim zákazníkom ponúkne vo forme bezplatnej aktualizácie. Aktualizácia bude oficiálne sprístupnená 29. júla v 190 krajinách vrátane Slovenska. Samozrejme, aktualizovať systém bude možné aj neskôr, avšak len do 29. júla 2016. Niekoľko týždňov pred vydaním aktualizácie si bude možné systém v predstihu objednať.

Windows 10 bude oficiálne „posledným“ svojho druhu
Ako Microsoft nedávno naznačil, Windows 10 bude jeho “posledným” operačným systémom. Samozrejme nebude tomu tak úplne. Ďalšie verzie dostupné budú, no firma už nebude pokračovať v rovnakom značení ako doposiaľ. Zmení sa takisto podpora a najmä životnosť systému. “Akonáhle bude zariadenie aktualizované na Windows 10, bude spoločnosť Microsoft naďalej zadarmo podporovať zariadenie po dobu jeho životnosti,” doplnila spoločnosť. Platiť ale bude zrejme nové pravidlo. Ak užívateľ svoj systém na “menšie” verzie aktualizovať nebude, bude mať k dispozícii len obmedzenú podporu.

V prvej polovici mája spoločnosť oznámila, koľko verzií Windowsu 10 bude vo finále ponúkať. Verzií bude až sedem, no bežný užívateľ to s najväčšou nepostrehne. Rozhodnutie, ktorá verzia bude na počítači nainštalovaná, bude najmä na výrobcoch počítačov, tabletov a smartfónov. Pre domácich používateľov budú dostupné najmä edície Home a Mobile, pre náročnejších a firemných zákazníkov zas edície Pro a Enterprise. Zvyšné edície budú určené školám, vzdelávacím inštitúciám či pre jednoduché zariadenia s obmedzeným výkonom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows #Windows 10