Najviac dát užívatelia smartfónov presurfujú na YouTube, tvrdí štúdia

Podľa európskej štúdie najviac dát ľudia prenesú cez YouTube, Facebook, Snapchat a prehliadač Chrome. Do roku 2020 ľudia svojimi smartfónmi spotrebujú viac ako 6 exabajtov dát za mesiac, teda až 9-krát viac než v minulom roku.

11.06.2015 20:51
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

V časoch, kedy prenášať dáta už nie je problém ani cez mobilné siete sa nároky užívateľov na dátovú prevádzku exponenciálne zvyšujú. Podiel na väčšej spotrebe ale majú najmä samotné smartfóny, za pomoci ktorých si užívatelia intenzívne prezerajú obsah bohatý na multimédiá. Sociálne siete na čele s Facebookom napríklad automaticky prehrávajú reklamy a videá. Na YouTube je zas možné sledovať videá prakticky v ľubovolnom rozlíšení, pričom obvykle aj platí, že čím väčší displej a vyššie rozlíšenie, tým vyššia je aj kvalita prehrávaného videa.

Do roku 2020 budú Európania prenášať mobilmi exabajty dát mesačne
Podľa analýzy Ericsson Mobility Report do roku 2020 objem prenesených mobilných dát v Európe narastie hneď niekoľkonásobne. Podieľať sa na tom budú najmä smartfóny a tablety, ktorých počet sa len v Európe do piatich rokov vyšplhá na takmer dvojnásobok súčasného počtu, teda na 830 miliónov zariadení. Mobilná dátová prevádzka má dosiahnuť neuveriteľných 6 exabajtov prenesených dát mesačne (pozn. 6 miliónov terabajtov). V súčasnosti európski užívatelia cez mobilné siete prenesú len 0,5 exabajtu dát. Len pre ilustráciu, priemerný aktívny užívateľ smartfónu prenesie cez mobilnú sieť 1,2 gigabajtu dát mesačne.

Najviac dát ľudia spotrebujú cez YouTube, Facebook, Chrome a Snapchat
Čo sa mobilných aplikácií týka, Ericsson sledoval ich využívanie na smartfónov s Androidom v šiestich krajinách (Veľká Británia, Poľsko, Francúzsko, Taliansko, Švédsko a Rusko). Najväčší podiel na množstve prenesených dát mal YouTube, iba v Taliansku užívatelia spotrebovali viac mobilných dát cez Facebook. Vo Veľkej Británii a Francúzsku sa Facebook umiestnil na druhom a vo Švédsku a v Poľsku na treťom mieste. Až na treťom mieste sa v Rusku, Poľsko a Švédsku umiestnil prehliadač Chrome. Na štvrtom mieste sa vo ostatných troch krajinách umiestnila sociálna sieť Snapchat. Instagram medzi dátovo náročnými aplikáciami chýba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #facebook #YouTube #Ericsson #mobilné dáta