Nová aplikácia od Facebooku napokon nebude rozpoznávať tváre Európanov

Aplikácia Moments, ktorú Facebook predstavil v druhej polovici júna, napokon do Európy nedorazí. Sociálna sieť bude cez aplikáciu rozpoznávať tváre osôb na fotografiách len v Spojených štátoch.

20.06.2015 20:41
facial recognition, rozpoznávanie tvárí, AI,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Európska únia dokázala strpčiť podnikanie už viacerým veľkým IT firmám. Pred rokom napríklad Súdny dvor Európskej únie vydal nariadenie, podľa ktorého musí Google na vyžiadanie zmazať údaje o konkrétnej osobe z vyhľadávača. Postačí, ak sa dotyčná osoba preukáže dokladom totožnosti či poverením a vyplní formulár, v ktorom odôvodní, prečo požaduje vymazanie výsledkov z vyhľadávania ako aj konkrétne adresy, ktoré si želá odstrániť.

Facebook Európanov na fotkách rozpoznávať nebude
Predchádzať prípadným problémom sa rozhodol aj Facebook, ktorý v Európe napokon nesprístupní novú aplikáciu na zdieľanie fotografií s názvom Moments. Pomocou mobilnej aplikácie môžu užívatelia zdieľať fotografie s priateľmi bez toho, aby ich zverejňovali vo svojej verejnej galérii na sociálnej sieti. Aplikácia takisto fotografie zoraďuje do skupín podľa dátumu ich zhotovenia a pomocou technológie na rozpoznávanie tváre dokáže identifikovať priateľov na Facebooku a zaradiť ich do zoznamu na zdieľanie fotiek.

Technológia rozpoznávania tvárí či inej identifikácie užívateľov bez ich vedomia je v Európe, obzvlášť v prípade sociálnych sietí, kontroverznou témou. Európski regulátori jednotne tvrdia, že užívateľ by mal mať na výber, či chce podobnú funkciu v rámci aplikácie využívať alebo nie. Ako ďalej uviedol server BBC, Facebook sa začiatkom roka pochválil so svojim systémom DeepFace AI, ktorý dokáže údajne s až 97,5-percentnou presnosťou identifikovať užívateľov podľa ich tváre.

Neúspešné experimenty v Európe pokračujú
Rozpoznávanie tvárí nie je na Facebooku žiadnou novinkou. Sociálna sieť začala v tejto oblasti experimentovať už v roku 2010, keď na fotkách začala rozpoznávať svojich užívateľov. O dva roky neskôr musela experiment ukončiť kvôli požiadavkám na ochranu súkromia európskych používateľov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #rozpoznávanie tvárí #Moments