Tip: Cestujete na dovolenku? Pozrite si čo vám ponúkajú operátori

Ak sa chystáte na letnú dovolenku, nezabudnite si overiť akú roamingovú ponuku má váš operátor. Ušetriť môžete desiatky eur. Prinášame vám skrátený prehľad aktuálnych ponúk troch mobilných operátorov.

27.06.2015 09:00
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na čas letných dovoleniek sa slovenskí mobilní operátori pripravili s niekoľkomesačným predstihom. Svojim zákazníkom aj tento rok ponúkajú niekoľko špeciálnych “letných” balíkov, ktoré im môžu vo výsledku ušetriť desiatky eur a rozčarovanie pri platení faktúry. Zvýhodnená ponuka pre volania, SMS a dáta v roamingu sú viac menej celoročnou záležitosťou, na začiatku leta ju ale operátori obvykle vylepšujú a upravujú potrebám cestovateľov. Orange napríklad ponúka neobmedzené prichádzajúce hovory, Telekom rôzne dátové balíčky pokrývajúce aj cesty do Spojených štátov a O2 zas časovo obmedzený balík volaní v EÚ s cenami ako na Slovensku a bezplatnými prichádzajúcimi hovormi.

Slovak Telekom

Volania

Slovak Telekom na rozdiel od minulých rokov prichádza so prehľadnejšou roamingovou ponukou, ktorú na požiadanie zašle zákazníkom prostredníctvom SMS správy v tvare ROAM INFO na číslo 233. Pri volaniach v zahraničí je hlavným ťahákom takzvaný “Happy roaming” s cenou 2 eurá mesačne, pri ktorom je možné uskutočňovať hovory v krajinách Európskej únie, Nórsku, Švajčiarsku a na Islande za 13 centov za minútu. Rovnaká cena platí aj pre prichádzajúce hovory a SMS správy.

V dovolenkových krajinách z druhej tarifnej zóny (napríklad Austrália, Egypt, Rusko, Turecko, USA) je možné prijímať a uskutočňovať hovory za 1 euro za minútu. Od júna minulého roka je možné využiť voľné minúty z paušálov Happy aj na volania zo Slovenska do zahraničia (pevné a mobilné siete v krajinách EÚ) alebo pri prijímaní hovorov v roamingu. To znamená, že napríklad pri paušále Happy L s 250 minútami sa budú prichádzajúce volania v roamingu v krajinách EÚ odpočítavať od množstva predplatených mi­nút.

Dátový roaming

Najväčší dôraz ale Telekom kladie najmä na dáta v roamingu. “Pri častejšom využívaní smartfónov a tabletov v dátovom roamingu máme v ponuke balíčky od 2 eur mesačne. Po novom sme do zóny 1 zahrnuli aj Spojené štáty a krajiny ako Kanada či Japonsko do zóny 2,” vysvetľuje hovorca Slovak Telekom, Michal Korec.

V ponuke operátora je hneď niekoľko dátových balíkov rozdelených podľa objemu prenášaných dát. Napríklad za balík XS s platnosťou 30 dní zákazník zaplatí 2 eurá a v krajinách v prvej zóne môže následne presurfovať 20 megabajtov. Päťeurový balík M obsahuje 100 MB dát, pätnásťeurový balík XL zas 500 MB roamingových dát. Štandardné dátové balíky obsahujú len predplatené megabajty v krajinách z prvej zóny, operátor preto zaradil do portfólia aj balíčky s dovetkom Plus, ktoré majú pri rovnakom objeme roamingových dát dvojnásobnú cenu, avšak pokrývajú nie len prvú ale aj druhú zónu s krajinami ako Mexiko, Izrael, Kanada, Spojené arabské emiráty či Turecko. Pri prečerpaní 80 percent predplatených dát je na účastnícke číslo zaslaná informatívna SMS správa, rovnako tak aj po vyčerpaní dát.

O2

Volania

So zaujímavou ponukou platnou počas dovolenkovej sezóny prichádza takisto O2, ktorého zákazníci mohli doposiaľ profitovať najmä zo služieb v Českej republike so slovenskými cenami. Pri ceste do Českej republiky platili a aj naďalej platia rovnaké poplatky za odchádzajúce hovory, SMS a MMS správy a dáta ako na Slovensku, pričom prichádzajúce hovory sú automaticky bezplatné, ako doma. Zákazníkom s O2 Paušálom sa prevolané minúty, SMS a dáta odpočítavajú z predplateného objemu. Na konci júla O2 sprístupní pre slovenských turistov aj svoju najrýchlejšiu 4G sieť. “Táto ponuka platí úplne pre všetkých zákazníkov bez aktivácie a bez akéhokoľvek poplatku,” upresňuje hovorkyňa O2, Martina Jamrichová.

Pri cestách do ostatných európskych krajín môžu zákazníci operátora využiť službu EU Pas, pri ktorej sú prichádzajúce hovory v EÚ bezplatné a odchádzajúce majú rovnakú tarifikáciu ako na Slovensku. Aktivácia služby je bezplatná, no za každý jeden hovor zákazník zaplatí jednorazový prepojovací poplatok vo výške 60 centov. Pri všetkých hovoroch platí sekundová tarifikácia.

Súčasná letná ponuka je v podstate vylepšením balíčka EU Pas, pri ktorej operátor neúčtuje prepojovací poplatok. V praxi to znamená, že za všetky odchádzajúce hovory zákazníci zaplatia rovnaký poplatok aký by platili na Slovensku. Pri všetkých typoch O2 Paušálov je to 10 centov za minútu, pri firemných paušáloch 12 centov a pri O2 fér a predplatených kartách 13 centov za minútu. Hovory v roamingu z celej Európskej únie za slovenské ceny sú platné od 1. júla do 31. augusta. Každý zákazník bude mať službu aktivovanú automaticky a bez poplatku.

Dátový roaming

O2 už pred niekoľkými rokmi predstavilo aj zvýhodnenú ponuku pre roamingové dáta. Cestovateľom ponúka balíček EU Internet s 24-hodinovou platnosťou, pri ktorého aktivácii za 2 eurá získajú 25 MB predplatených dát v sieti roamingového partnera v Európskej únii. Po prečerpaní sa roamingové dáta automaticky pozastavia a zákazník má možnosť zakúpiť si ďalší balíček. Služba nie je spoplatnená mesačným, zákazník platí za službu len vtedy, keď ju využíva. Dáta v roamingu (či už európskom alebo svetovom) je možné prenášať aj bez balíčka a operátor automaticky upozorní pri prekročení 40-eurového limitu. Po presurfovaní 50 eur roamingové dáta automaticky zablokuje a zákazník si ich môže odblokovať zaslaním bezplatnej SMS na číslo 99222 v tvare DATALIMIT.

Orange

Volania

U operátora Orange hrá tento rok prím ponuka neobmedzeného prijímania hovorov a uskutočňovania hovorov a odosielania správ s cenami ako na Slovensku. Orange v tomto nie je sám, podobnú ponuku majú aj ďalší dvaja mobilní operátori. Do zoznamu krajín okrem regiónu EÚ operátor ale zaradil aj Nórsko, Švajčiarsko, Lichtenštajnsko a Island a balík rozšíril o cestovné poistenie s krytím do 100-tisíc eur. V prípade ak sa rozhodnete cestovať do niektorej zo spomenutých krajín a chcete využiť ponuku zvýhodnených volaní, SMS správ a dát, musíte si aktivovať balík s názvom V Európe ako doma, s mesačným poplatkom 2,9 eur. “V Európe môžu naši zákazníci prijímať hovory neobmedzene, za odchádzajúce hovory zaplatia 10 centov za minútu a za jeden megabajt dát 6 centov,” doplnila hovorkyňa Orange Slovensko, Alexandra Piskunová.

Obdobnú ponuku, avšak s nižším mesačným poplatkom má Orange aj pre zákazníkov cestujúcich do Českej republiky. Za 1,90 eura mesačne s balíkom “v Čechách ako doma” ponúka neobmedzené prichádzajúce hovory, hovory z Českej republiky do krajín EÚ a Švajčiarska za 10 centov za minútu, SMS do ktorejkoľvek krajiny sveta za 6 centov a surfovanie v českom roamingu za 6 centov za megabajt. Súčasťou balíka je takisto cestovné poistenie so 100-tisíc eurovým krytím.

Dátový roaming

Pre tých, ktorí plánujú na cestách využívať najmä mobilný internet je určený dátový balík “Európa dáta” s mesačným poplatkom 1,90 eur. Po aktivácii zákazník v EÚ a Švajčiarsku zaplatí 9 centov za megabajt a v Turecku 49 centov za megabajt. Aj v tomto prípade Orange poskytuje cestovné poistenie od Generali Slovensko, ale s poistným krytím 40-tisíc eur. Alternatívou je balík “Svet dáta” s možnosťou surfovať na internete v krajinách EÚ a Švajčiarsku za 9 centov za megabajt a 49 centov za megabajt vo vybraných 57 krajinách sveta. Za balík s cestovným poistením záujemca zaplatí 3,9 eura mesačne.

Pri cestách mimo Európskej únie si je u oranžového operátora možné za 4,99 eur aktivovať balík Môj Svet, ktorý je koncipovaný odlišne než predošlé balíky. Za prichádzajúce hovory v EÚ a Švajčiarsku zákazník platí 12 centov za minútu a v 57 krajinách sveta vrátane Kanady a Spojených štátov 50 centov za minútu. Odchádzajúce hovory a SMS sú účtované s rovnakou sadzbou, teda 12 centov v prípade EÚ a Švajčiarska a 50 centov v ostatných vybraných krajinách. Balík takisto prichádza s cestovným poistením s krytím do 100-tisíc eur od poisťovne MetLife.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Slovak Telekom #Orange #roaming #O2 #dáta #letná ponuka #volania