Lenovo predstavilo 130-dolárový počítač veľkosti USB kľúča

Môžete si ho zobrať so sebou kamkoľvek, pripojiť k monitoru a televízoru a pracovať takmer rovnako ako na klasickom počítači. Miniatúrny počítač od Lenova bude v predaji za 129 dolárov.

28.06.2015 13:50
Lenovo Ideacenter Stick 300, počítač, USB Foto:
Lenovo predstavilo svoj miniatúrny počítač Ideacenter Stick 300.
debata (5)

Ak hovoríme o počítači, ktorý si môžete zobrať so sebou kamkoľvek, väčšinou máme na mysli notebook alebo hybridné zariadenie kombinujúce tablet a klávesnicu. Ako ale ukázal Intel a mnohí ďalší, prenosný počítač nemusí obsahovať ani displej, ani klávesnicu a dokonca ani množstvo konektorov. Miniatúrne počítače, ktorých najznámejším zástupcom sú počítače Raspberry Pi v sebe ale ukrývajú oveľa viac. Môžete si ich so sebou zobrať kamkoľvek, pripojiť ich k monitoru či televízoru a pracovať takmer rovnako ako na klasickom počítači. Netreba však mať prehnané očakávania. Kompaktné počítače veľkosti diktafónu či väčšieho USB kľúča si síce poradia so systémom Windows 8.1, no hry si na nich najskôr nezahráte.

Intel už nasledujú ďalší. Miniatúrny počítač má aj čínske Lenovo Miniatúrny počítač predstavil pred niekoľkými mesiacmi Intel a aktuálne ho nasledujú ďalší výrobcovia. Jedným z nich je aj čínske Lenovo so zariadením Ideacenter Stick 300. Parametrami je takmer identické s počítačom od Intelu, je však o 20 dolárov lacnejšie. Lenovo za počítač s procesorom Intel Atom s taktom 1,3 GHz, dvoma gigabajtami operačnej pamäte a 32 GB úložnej pamäte pýta 129 dolárov.

Počítač Ideacenter Stick 300 sa od... Foto: Lenovo
Lenovo Ideacenter Stick 300, počítač, USB Počítač Ideacenter Stick 300 sa od konkurenčného Intel Compute Stick líši najmä cenou. Je o 20 dolárov lacnejší.

Za 129 dolárov aj s možnosťou prechodu na Windows 10
Pod krytom na prednej strane sa nachádza HDMI konektor pre pripojenie k telvízoru alebo monitoru, po stranách jeden USB a microUSB port a čítačka pamäťových kariet typu microSD. MicroUSB port je určený aj na napájanie zariadenia. K internetu sa Stick pripája prostredníctvom vstavaného Wi-Fi, s ostatnými zariadeniami vrátane klávesnice a myši komunikuje rovnako bezdrôtovo cez Bluetooth.

Začiatok predaja Lenovo Ideacenter Stick 300 je naplánovaný na 29. júla. Štandardne inštalovaný Windows 8.1 bude zároveň možné bezplatne aktualizovať na Windows 10.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Lenovo #Intel #Ideacenter #miniatúrny počítač #Compute Stick