Tip: Cestujete na dovolenku v Európe? Kúpte si španielsku SIM kartu

Španielsky mobilný operátor Orange ponúka predplatenú SIM kartu s programom Go Europe, vďaka ktorej môžete kdekoľvek v Európe volať 100 minút alebo presurfovať 100 MB za jedno euro.

04.07.2015 07:00
mobilný telefón, smartfón, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak cestujete do zahraničia nemusíte sa spoliehať len na služby slovenských mobilných operátorov a ich aktuálnu ponuku roamingu. Turisti a dovolenkári majú čoraz viac v obľube využívanie služieb domácich mobilných operátorov, na ktorých môžu obvykle ušetriť desiatky až stovky eur v porovnaní s klasickým roamingom. Záleží od toho, ako často a najmä ako intenzívne budú mobilné služby využívať. V dovolenkových destináciách je najviac možné ušetriť na dátach, ktoré sú výhodnejšie na domácej SIM karte než v roamingu. To platí obzvlášť ak plánujete vycestovať do krajín mimo EÚ, teda najmä mimo zóny 1, ako ju označujú mobilní operátori.

Zahraniční mobilní operátori obvykle majú pripravenú aj ponuku pre turistov, a to najmä báze kreditu. Dovolenkár tak zavíta do predajne a za niekoľko eur si kúpi SIM kartu s kreditom, ktorú môže po aktivácii využívať na volania alebo častejšie na surfovanie na internete. Aktivovať si môže rôzne dátové balíčky, ktoré operátor ponúka. Nebýva ale zvykom, aby zahraničný mobilný operátor z konkrétnej krajiny prišiel s ponukou určenou pre všetkých Európanov bez ohľadu na to kam cestujú. V tomto kontexte je veľmi zaujímavá ponuka španielskeho operátora Orange, ktorá by mohla zaujať aj Slovákov.

Ponuka španielskeho Orangeu je lepšia ako roaming slovenských operátorov
Na predplatenej karte Mundo od španielskeho Orangeu je možne využiť špeciálny balíček s názvom Go Europe, pri ktorom užívateľ zaplatí jednoeurový poplatok za 100 MB alebo 60 minút odchádzajúcich hovorov. Jedno euro na deň tak môže využiť na surfovanie na internete v jednej z 36 európskych krajín, alebo na uskutočňovanie roamingových hovorov v celkovej dĺžke 60 minút na deň. Na každý deň, respektíve po prečerpaní, je potrebné niektorý z dvoch balíčkov alebo aj oba aktivovať znova. Na 10-dňovej dovolenke tak môžete za 10 eur presurfovať 1000 MB dát alebo prevolať 600 minút. Internet je dostupný v plnej rýchlosti v 3G alebo 4G sieti roamingového partnera. SIM kartu s programom Go Europe si je možné zakúpiť za 25 eur s úvodným kreditom 14 eur a nechať zaslať poštou aj na Slovensko.

Roamingová ponuka slovenských mobilných operátorov
Ak napríklad cestujete do susedných Čiech u operátora Orange zaplatíte za 100 MB prenesených dát 6 eur (s balíkom V Čechách ako doma), v Telekome 5 eur (s dátovým Balíčkom M). Rozdiel medzi ponukou Orange a Telekom je v tom, že Orange účtuje len skutočnú spotrebu po megabajtoch, u Telekomu si je potrebné aktivovať balíček s predplateným objemom dát. Orange si však zaúčtuje aj mesačný poplatok vo výške 1,9 eura. V O2 sa od minulého roka prenesené dáta automaticky odpočítavajú od predplateného balíčka, respektíve účtujú rovnakou sadzbou ako na Slovensku.

Pri ďalších európskych dovolenkových destináciách, ako napríklad Chorvátsko, Taliansko, Španielsko či Bulharsko, je ponuka operátorov pri dátach podobná. S paušálom od Orange zaplatíte v týchto krajinách za 100 MB 6 eur (s balíkom V Európe ako doma), v Telekome 5 eur (s dátovým Balíčkom M). Orange aj v tomto prípade účtuje len skutočnú spotrebu a mesačný poplatok 2,9 eur (napríklad za 100 MB teda spolu 8,9 eur), Telekom zas celý balíček bez ohľadu na skutočne spotrebovaný objem dát. Zákazníci operátora O2 si môžu aktivovať balíček EU Internet za 2 eurá s objemom 25 MB. Na rozdiel od Telekomu a Orange, dátový balík od O2 má platnosť len 24 hodín a pri dlhšom pobyte alebo väčšej spotrebe je ho potrebné obnovovať a vo výsledku tak za 100 MB zákazník zaplatí 8 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #cestovanie #Slovak Telekom #Orange #roaming #O2