Roamingové poplatky v EÚ definitívne skončia v roku 2017

Ohlásený koniec roamingu v Európskej únii tak ako ho poznáme dnes napokon nebol len nafúknutou bublinou. Tri hlavné orgány Európskej únie sa dohodli na ukončení poplatkov za európsky roaming. V členských krajinách tak bude možné telefonovať za rovnaké ceny ako u domáceho operátora.

02.07.2015 14:45
mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Pôvodný zámer zrušiť poplatky za európsky roaming označovali najmä mobilní operátori za absurdný a bezprecedentný. Finálnemu riešeniu mala predchádzať regulácia, ktorá operátorov nútila zrovna na rok znižovať ceny roamingových hovorov až na úroveň ceny domácich hovorov. Tento “benefit” mali mať k európski spotrebitelia k dispozícii už v decembri tohto roka. Keď už to vyzeralo, že regulované ceny z júla 2014, ktoré platia dodnes, sú posledným ústretovým krokom pre Európanov, Európska komisia oznámila, že dospela k dohode s Európskym parlamentom a Súdnym dvorom EÚ.

Od apríla 2016 v roamingu už len s malým poplatkom navyše
“Už v apríli 2016 roaming zlacnie znova. Operátori si budú môcť účtovať len malý prídavný poplatok k cenám domácich hovorov, a to do výšky 5 centov za uskutočnený hovor, 2 ceny za odoslanú SMS a 5 centov za megabajt prenesených dát. Tento roamingový strop je zhruba o 75 percent nižší než je tomu dnes u volaní a dát,” uviedla Európska komisia vo svojom oficiálnom vyhlásení. V roku 2016 teda dôjde k poslednému zlacňovaniu európskeho roamingu.

Za európsky roaming už nebudú spotrebitelia platiť poplatky navyše
Výsledkom vzájomnej dohody bolo určenie termínu, od kedy vstúpi do platnosti posledná z radu regulácií, vďaka ktorej budú ceny všetkých roamingových volaní a dát v krajinách EÚ na rovnakej úrovni ako v domácej krajine. To znamená, že európsky spotrebiteľ sa od 15. júna 2017 už nebude musieť zaoberať zvýšenými poplatkami za telefonovanie, odosielanie SMS a prenášanie dát pri prechode hraníc a prihlásení sa do siete zahraničného mobilného operátora. Ceny, za ktoré bude môcť telefonovať budú rovnaké ako na Slovensku, no s jedným zásadným rozdielom.

Nakoľko ceny a paušály u európskych operátorov sa budú aj naďalej líšiť, Európska komisia chce zabrániť tomu, aby občania niektorého štátu špekulatívne využívali služby zahraničného operátora v roamingu. Komisia preto plánuje nastaviť akési podmienky férového používania, čo znamená, že pre roaming budú stanovené limity pre maximálny objem prenesených dát a uskutočnených a prijatých hovorov. Je možné, že domáci operátor v rámci paušálu zaradí do ponuky volania, SMS a dáta v EÚ v príslušnom objeme platnom na jeden kalendárny mesiac. Bližšie detaily ale zatiaľ nie sú známe.

Všetky služby si budú rovné. V EÚ budú platiť aj pravidlá sieťovej neutrality
Európska komisia takisto informovala o prijatí dohody, ktorá do európskeho právneho systému zavádza takzvaný princíp sieťovej neutrality. Podľa neho budú môcť užívatelia pristupovať k ľubovolnému obsahu bez toho, aby bol v rôznej podobe blokovaný či spomaľovaný. Internetoví poskytovatelia nebudú môcť vyberať poplatky za prioritizáciu niektorých služieb a prevádzkovatelia obsahu si nebudú môcť priplatiť za to, aby k ich službám mohli spotrebitelia pristupovať rýchlejšie. “V otvorenom internete budú dátové prenosy navzájom rovnocenné, no zároveň sa na ne budú vzťahovať prísne a jasne definované výnimky pre oblasť zabezpečenia siete či pre boj s detskou pornografiou,” doplnila Komisia v otvorenom liste verejnosti.

Internetoví prevádzkovatelia budú aj napriek pravidlám sieťovej neutrality môcť udeliť prioritu niektorým službám, ktoré ju z princípu vyžadujú, ako napríklad internetová televízia (skr. IPTV) alebo niektoré inovatívne služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #roaming #EU roaming