Pozor na podozrivé videá na Facebooku. Naleteli im aj Slováci

Viac ako 150-tisíc Slovákov zdieľalo na Facebooku odkazy na videá bez toho, aby o tom vedeli. Zapojili sa tak do reťazovového zdieľania videí rôzneho typu, ktoré sa dožadujú popularity neférovým spôsobom.

18.07.2015 14:20
ESET Facebook Foto:
Videá s reklamou so skrytým odkazom "zdieľať".
debata (2)

Veľké množstvo slovenských používateľov Facebooku naletelo autorom falošných profilov na sociálnej sieti. Slovákov, ale aj Čechov a Poliakov dokázali nachytať pomocou známeho triku. Do videí vložili neviditeľné tlačidlo “zdieľať”, ktoré sa nachádza na rovnakom mieste ako krížik, ktorý zatvorí reklamu. Upozornila na to bezpečnostná spoločnosť Eset.

Videá sú prekryté reklamou so skrytým tlačidlom „zdieľať“
Priebeh šírenia videí je vo všetkých prípadoch rovnaký. Po kliknutí na príspevok na časovej osi sa používateľovi zobrazí záložka s očakávaným videom, ktoré je ale prekryté reklamou. Ak sa ju užívateľ pokúsi štandardným spôsobom, teda krížikom v pravom hornom rohu, vypnúť, v skutočnosti klikne na tlačidlo “odporučiť”. Ľudia najčastejšie naletia kliknutím na video s dámskym pozadím, mexickou rosničkou alebo futbalovým bulvárom. “Na krížik, ktorý zatvorí reklamu, neklikajte. Prejdite radšej kurzom myši nad krížik, chvíľu počkajte a zobrazí sa vám bublinová nápoveda s textom “Препоручено”, čo je srbská verzia slovenského “Odporučiť”. Známe facebookové tlačidlo Odporučiť/Páči sa mi to je neviditeľné,” upresňuje analytik Ľubomír Trebula z Esetu. Tlačidlo je umiestnené tak, aby naň užívatelia klikli v snahe zatvoriť neželané okno s reklamou.

Zdieľané videá sa snažia prilákať pozornosť... Foto: Eset/YouTube
ESET Facebook0 Zdieľané videá sa snažia prilákať pozornosť Slovákov, Čechov a Poliakov.

Pred tým, ako niečo zazdieľate na sociálnej sieti vám Facebook vždy ponúkne možnosť napísať komentár a až následne odkaz zdieľať s ostatnými. Autor triku však tlačidlo Odoslať umiestnil na to isté miesto a spolu s reklamou, na ktoré užívateľ klikol už predtým. Ak sa pokúsi reklamu zatvoriť opäť, odkaz sa automaticky začne zdieľať a objaví sa na jeho časovej osi.

Videá sú obvykle prekryté reklamou s... Foto: Eset/YouTube
ESET Facebook Videá sú obvykle prekryté reklamou s neviditeľnými tlačidlami.

Reklamu zatvárajte radšej tlačidlom ESC
Podobné triky na zvyšovanie popularity niektorých stránok nie sú ničím novým. Tento špecifický variant sa však objavil na sociálnej sieti len nedávno. Vzniklo viacero slovenských, českých a poľských falošných profilov, odkiaľ sa virálne videá šíria. Cieľom je obvykle zvýšiť návštevnosť niektorých stránok, zobrazovanie platenej reklamy či propagácia výrobkov. Podľa Esetu je najlepšie použiť na zatvorenie reklamy na neznámych stránkach klávesu ESC, prípadne si počkať kým reklama sama nezmizne. “Ak sa stránka správa neštandardne, radšej záložku zatvorte, napríklad klávesovou skratkou CTRL+F4. Prípadne, ak ste už na podozrivý odkaz klikli, skontrolujte si váš facebookový profil,” radí Trebula.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #malvér #Eset #falošné videá