Spamu je vo svete najmenej za 12 rokov. Na vzostupe je ale malvér

V júni dosiahol celosvetový objem spamu nové dno. Množstvo nevyžiadanej pošty kleslo na 12-ročné minimum. Rastie ale počet nebezpečného malvéru.

19.07.2015 14:30
spam, nevyžiadaná pošta, e-mail, mail, pošta, Foto:
Ilustračné foto
debata

Nevyžiadaná pošta tvorí zhruba 49,7 percenta z celkového počtu odoslaných e-mailov. Takmer každý druhý e-mail je spam. Je to veľa? Práve naopak. Podľa spoločnosti Symantec, ktorá dlhodobo analyzuje koľko nevyžiadanej pošty sa ocitne v e-mailových schránkach, ide o historické minimum. Od roku 2003 sa množstvo spamu pohybovalo vždy nad úrovňou 50 percent. Výraznejší pokles je spôsobený aj tým, že kyberzločinci začali využívať sofistikovanejšie spôsoby ako od ľudí vylákať peniaze.

Objem spamu bude zrejme naďalej klesať. Na úkor malvéru
Podľa Symantecu sa pod menší objem spamu podpísali aj početné trestné stíhania pôvodcov spamu a identifikovanie počítačových sietí, takzvaných botnetov, ktoré spam odosielali. Očakávať je možné ďalší pokles. K 14. júlu spoločnosť analyzovala 25 miliárd e-mailov, z ktorých spam tvoril len 46,4 percenta. Na druhej strane často neškodný spam nahradil malvér, ktorý je celosvetovo na vzostupe. V júni sa objem malvéru v porovnaní s aprílom takmer zdvojnásobil.

Čísla o celosvetovom objeme spamu sú len orientačné. Ako pre server BBC uviedol analytik Andrew Conway, je veľmi náročné presne zmerať objem spamu na celom svete. Mnoho softvérových firiem totiž neposkytuje údaje o krajinách, kde má nevyžiadaná pošta stále veľké zastúpenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #Symantec #spam #nevyžiadaná pošta