Mapy od Nokie prevezmú nemecké automobilky. Majú strach z Googlu a Applu

Viac ako 2,5 miliardy eur zrejme zaplatí nemecké konzorcium automobiliek BMW, Audi a Mercedes-Benz za mapovú divíziu Here od fínskej Nokie. Obávajú sa nadvlády technologických firiem, ktoré sa takisto usilujú preniknúť do automobilového priemyslu.

22.07.2015 16:45
GPS, navigácia, auto, šofér, šoférovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Odpredaj divízie fínskej Nokie zodpovednej za mapy Here je zrejme otázkou niekoľkých dňov či týždňov. Nokia, ktorá v apríli potvrdila, že divízia Here je na predaj, dostala v zápätí niekoľko ponúk. Záujem o kúpu prejavil napríklad aj Facebook, Apple, Amazon alebo čínsky kolos Alibaba. Cenová latka bola od začiatku nastavená vysoko. Ponuky so sumou nižšou než tri miliardy eur vraj neboli pre firmu nijak zvlášť zaujímavé.

Nokia ovláda viac ako 80 percent trhu s navigáciami v autách
V máji sa na internete objavili prvé špekulácie o tom, že mapy by sa napokon nemuseli dostať do rúk počítačovej firmy. Záujem o ne prejavilo nemecké konzorcium automobiliek BMW, Audi a Mercedes-Benz. Ich plán bol využiť mapové podklady pri zabudovanej navigácii, u ktorej je viac než kdekoľvek inde dôležitá aktuálnosť. Dôvodov pre kúpu ale mali automobilky od začiatku viac než dosť, no čo je najdôležitejšie Nokia v súčasnosti ovláda viac ako 80 percent trhu so softvérom pre zabudované navigačné systémy v automobiloch.

Nemecké automobilky majú strach z nadvlády Googlu a Applu
Denník The Wall Street Journal v týchto dňoch informoval, že mapy Here nakoniec predsa len prevezme konzorcium nemeckých automobiliek. Zaplatiť by mali viac než 2,5 miliardy eur, teda minimálne o 500 miliónov menej, než Nokia pôvodne očakávala. Ak sa Nokia s konzorciom na predaji dohodnú, nemecké automobilky sú rozhodnuté ponúknuť možnosť investovať do rozvoja mapových podkladov aj ďalším výrobcom, vrátane Fiat Chrysler, Renault, Peugeot Citroën, Ford, Toyota a General Motors. “Od začiatku bolo cieľom ponúknuť službu v podobe otvorenej platformy pre všetkých,” uviedol denníku informovaný zdroj.

Automobilky sa podľa denníka predovšetkým obávali, že mapy by mohli skončiť u niektorej z veľkých softvérových firiem. Ak by k tomu došlo, automobilky by mohli stratiť kontrolu nad informačnými systémami vo vozidlách a v podstate by sa stali otrokmi inovácií Applu, Googlu alebo amerického Uberu.

Nokia mapy Here, spolu so spoločnosťou Navteq, do svojho portfólia pričlenila v roku 2008. Svojho času za ne zaplatila až 8,1 miliardy dolárov. Nedokázala ale zúžitkovať všetko ich potenciál. Dôkazom je, že podľa finančných správ si Nokia v minulom roku mapy cenila len na zhruba dve miliardy eur. Len pre zaujímavosť, mapové podklady pre Nokiu vyvíjala aj košická pobočka firmy Ness.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #Google #Apple #BMW #Audi #Mercedes-Benz #navigácia #Mapy #Uber #Here