Výrobcovia plánujú plátať diery na Androide aspoň raz za mesiac

Aktualizácie pre zariadenia s Androidom robia vrásky nie len užívateľom ale aj výrobcom. Traja z nich sa preto rozhodli, že užívateľom poskytnú systémové aktualizácie aspoň raz za mesiac.

09.08.2015 21:40
android, google Foto:
Ilustračné foto
debata

Pravidelné aktualizácie pre zariadenia s ľubovoľným operačným systémom sú a vždy aj boli alfou a omegou bezpečnosti. Napriek tomu aktualizácie mnoho výrobcov podceňuje a ich včasné vydávanie aj zanedbáva. Nie je ničím výnimočným, ak k najnovšiemu modelu smartfónu stiahnete systémové aktualizácie len zopár krát. Telefón pritom môže byť stále v záruke, no výrobca naň už najnovšie bezpečnostné záplaty už neposkytuje.

Závažná bezpečnostná chyba stále ohrozuje milíóny zariadení, možno aj to vaše
Kvôli nedávno objavenej závažnej chybe môže byť v ohrození takmer miliarda zariadení s Androidom. Výrobcovia na viacnásobnú zraniteľnosť v jadre systému zatiaľ zareagovali rozpačito. Niektorí z nich ponúkli svojim užívateľom aktualizáciu okamžite, iní stále vyčkávajú a nevedno, či ju vôbec sprístupnia aj pre staršie modely zariadení s predošlými verziami systému Android. Analytici navyše predpokladajú, že ak by aktualizácia aj dostupná bola, nainštalovaná by bola na maximálne 50 až 80 percentách zariadení.

Tip: Aplikácia Stagefright Detector App vám môže pomôcť zistiť, či je vaše zariadenie s Androidom stále zraniteľné.

Samsung, LG a Google v týchto dňoch oznámili, že doslova zo dňa na deň zmenia svoj prístup a užívateľom budú aktualizácie poskytovať v pravidelných intervaloch. Nové záplaty by mali byť dostupné prinajmenšom raz za mesiac pre smartfóny s Androidom. Pravdepodobne ale nie pre všetky. Obaja výrobcovia spolu s Googlom tvrdia, že zoznam podporovaných zariadení bude v každom prípade omnoho väčší než obvykle.

Majitelia iPhonov a zariadení Blackberry majú navrch
Pri objavení diery v Androide najrýchlejšie zareagoval Google, ktorý ju stihol opraviť v priebehu niekoľkých dní. Opravný balík následne zaslal všetkým výrobcom, ktorí sú jeho partnermi. Ich úlohou bolo následne balík optimalizovať pre všetky zariadenia, ktorých sa zraniteľnosť týkala.

Najrýchlejšie sa k systémovej aktualizácii dostali majitelia najnovších modelov a vlajkových lodí. Ostatní prichádzajú na rad len postupne. Používatelia smartfónov od výrobcov, ktorí s Googlom priamo nespolupracujú, sa možno uvedenú aktualizáciu nikdy nenainštalujú. Navrch majú v tomto prípade majitelia iPhonov a manažérskych telefónov BlackBerry. V oboch prípadoch výrobcovia zastrešujú aj hardvér a softvér, zatiaľ čo u Androidu sú tieto dve zložky oddelené.

Skutočný vinník neexistuje “V tomto prípade nemožno nájsť skutočného vinníka. Takto jednoducho Android funguje. Je preň typické, že výrobcovia použijú vlastný softvér ako nadstavbu, čo v konečnom dôsledku ešte viac spomalí vydávanie aktualizácií. V Spojených štátoch je situácia o to horšia, že mobilní operátori do upraveného operačného systému inštalujú vlastný softvér, ktorý nie je ničím iným ako ďalšou byrokraciou, ktorá spomalí vydávanie bezpečnostných aktualizácií,” uviedol pre server BBC, Jack Parsons z anglického Android Magazínu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Samsung #bezpečnosť #vírus #android #malvér #LG #zraniteľnosť