Google sa zrejme vráti do Číny. Musí sa však podvoliť regulátorom

Miliardový trh s obrovským potenciálom zrejme donúti spoločnosť Google zmeniť svoj tvrdý postoj voči vplyvu regulátorov. Návrat do Číny je vraj len otázkou času. Užívatelia by mohli mať prístup k filtrovanému obchodu Google Play, na ktorého príprave firma pracovala viac než rok.

07.09.2015 18:50
google, gmail, e-mail, picasa, google+ Foto:
Ilustračné foto
debata

Google si dlhodobo uvedomuje obrovský potenciál, ktorý má druhá najväčšia ekonomika na svete, no kvôli principiálnym nezhodám sa pred niekoľkými rokmi z Číny stiahol. Miesto prenechal konkurentom, ktorí boli schopní a najmä ochotní adaptovať sa na tamojšie prostredie a vplyv úradov, ktoré určujú pravidlá. Google sa im svojho času odmietol podriadiť a drobné ústupky, ktoré sa firma pokúsila presadiť, jednoducho nestačili. Peking medzitým začal celoplošne blokovať prístup k niektorým službám vrátane Gmailu.

Google začal hľadať cestu kompromisov, svoj tvrdý postoj zmiernil
Zdá sa však, že Google svoj postoj prehodnotil a predsa len sa prispôsobí legislatíve, ktorá má pre firmu veľmi trpkú príchuť. Podľa denníka The Wall Street Journal pripravuje opätovný a postupný návrat na trh. O podmienkach už medzičasom mal rokovať s predstaviteľmi čínskej vlády a výrobcami mobilných zariadení. Detaily z rokovaní nie sú verejnosti prístupné, no je jasné, že Google začal hľadať kompromisy, vďaka ktorým si zachová svoju tvár no zároveň otvorí prístup k miliardovému trhu.

“Google viac než jeden rok pracoval na novej verzii obchodu s aplikáciami Google Play tak, aby sa v ňom nachádzali len aplikácie a služby, ktoré schválila čínska vláda,” uviedol denník s odvolaním sa na zdroje blízke rokovaniam. Znamená to, že ponuka aplikácií bude vo veľkej miere obmedzená, navyše v procese schvaľovania nových aplikácií sa bude angažovať tretia strana. Informácie o o tom, kedy by mohol Google svoj obchod s aplikáciami sprístupniť čínskym užívateľom známe nie sú, no vzhľadom k pokročilej fáze rokovaní je možné, že sa tak stane ešte do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Google Play