Pozor na falošné tlačidlo 'To sa mi nepáči', skrýva sa za ním malvér

Len niekoľko dní po predstavení nového tlačidla na Facebooku sa na internete začali šíriť podvodné programy a doplnky, ktoré sľubujú, že ho užívateľom sprístupnia v predstihu. V skutočnosti obsahujú malvér.

25.09.2015 09:00
Facebook, like, dislike, nepáči sa mi to,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

V najbližších týždňoch by malo na sociálnej sieti Facebook pribudnúť nové tlačidlo, ktoré je možné voľne parafrázovať ako “Nepáči sa mi to”. V skutočnosti by nemalo slúžiť na vyjadrenie negatívnych emócií, ktoré príspevok v užívateľoch môže vyvolať, ale ako prejav empatie a solidarity.

Nové tlačidlo nemá vyjadrovať negatívne emócie, ale súcit a empatiu
Tradičný zodvihnutý palec jednoducho nie je univerzálnym nástrojom na vyjadrenie všetkých typov emócií. “Ak sa vyjadrujete k nejakej smutnej udalosti, označenie vášho príspevku tlačidlom “Páči sa mi to” môže byť pre vašich priateľov problematické, najmä ak chcú vyjadriť svoje pochopenie či súcit,” uviedol Mark Zuckerberg. Práve na tento účel má slúžiť nové tlačidlo, ktoré je síce označované ako “Dislike” (z angl. Nepáči sa mi to), no vo finálnej podobe zrejme nebude mať podobu palca smerujúceho nadol.

Tlačidlo sa na Facebooku zatiaľ nenachádza, nakoľko musí prejsť fázou verejného testovania, čo potrvá minimálne niekoľko týždňov. Správy o jeho uvedení ale vo svoj prospech využili podvodníci, ktorí v rôznej podobe lákajú na inštalovanie programov a doplnkov do prehliadača. Sľubujú, že tlačidlo sa im na Facebooku automaticky objaví a budú ho môcť využívať, no zareagovať musia okamžite nakoľko “pozvánka” je časovo limitovaná. V skutočnosti však ponúkajú malvér, ktorí si neobozretný užívateľ dobrovoľne nainštaluje do svojho počítača. “Niektoré odkazy môžu navádzať na stránku odkiaľ môže byť do vášho počítača nainštalovaný malvér,” píše server Hackreads, ktorý sa podvodmi detailnejšie zaoberal.

Podvodníci sľubujú, že tlačidlo „To sa mi nepáči“ sprístupnia predčasne
O možnosti nainštalovať si falošný doplnok do svojho prehliadača sa môžu užívatelia dozvedieť prostredníctvom príspevkov na Facebooku. Ak na odkaz kliknú, budú automaticky presmerovaní na stránku, na ktorej im bude ponúknutý doplnok do prehliadača alebo akýsi prihlasovací formulár. V ňom je potrebné vyplniť kontaktné údaje vrátane e-mailu a takisto zadať prihlasovacie údaje k sociálnej sieti. Podvodníci sľubujú, že užívateľom funkciu na Facebooku automaticky aktivujú. Údaje ale využijú pre šírenie spamu, v horšom prípade ich môžu zneužiť aj na iné účely. V žiadnom prípade na podobné výzvy nereagujte a počkajte kým Facebook nové tlačidlo automaticky sprístupní všetkým užívateľom.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Dislike #Nepáči sa mi to