Hackeri ukradli milióny odtlačkov prstov vládnych zamestnancov v USA

Neznámym hackerom sa podarilo ukradnúť viac ako 5,6 milióna odtlačkov prstov amerických vládnych zamestnancov. Útok, ktorý sa odohral ešte na jar tohto roka je tak oveľa závažnejší, než sa pôvodne očakávalo. Počiatočné odhady vyšetrovateľov pritom hovorili len o približne milióne odcudzených položiek.

25.09.2015 18:15
odtlačky, odtlačky prstov, daktyloskopia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Americký Vládny personálny úrad (OPS) v týchto dňoch informoval o predbežných výsledkoch vyšetrovania jedného z najzávažnejších kybernetických útokov za posledné roky, ktorý sa odohral ešte v apríli tohto roka. Neznámym hackerom sa podarilo odcudziť citlivé biometrické údaje viac ako 5,6 milióna súčasných a bývalých vládnych zamestnancov. Úrad OPS vo svojom oficiálnom vyhlásení pôvodný odhad vyšetrovateľov o počte odcudzených údajov navýšil na viac ako päťnásobok.

Hackeri ukradli odtlačky prstov súčasných aj bývalých vládnych zamestnancov
Odcudzené biometrické údaje obsahovali najmä odtlačky prstov, čísla sociálneho poistenia, mená, adresy a čísla účtov vládnych zamestnancov, a to dokonca aj tých, ktorí pre americké vládne agentúry a orgány už niekoľko dlhých rokov nepracujú. Predstavitelia OPS sú síce vo verejných vyhláseniach pri hľadaní vinníka opatrní, no viacero indícií vraj napovedá, že útok bol súčasťou rozsiahlej čínskej špionážnej operácie.

Informácie sa na verejnosť dostali tesne pred oficiálnou plánovanou návštevou čínskeho prezidenta Xi Jinpinga vo Washingtone. Ako uviedol prezident Spojených štátov, Barack Obama, kybernetická bezpečnosť je jednou z hlavných tém, o ktorých bude so svojim čínskym náprotivkom rokovať. “Spojené štáty Číne otvorene odkazujú, že kybernetická priemyselná špionáž, ktorú realizuje vláda alebo organizácie na ňu napojené je jasným aktom agresie, ktorý musí prestať,” uviedol Obama.

Získané údaje by mohli pomôcť odhaliť špiónov
Prečo je útok tak významný a prečo môžu byť údaje pre Čínu tak dôležité? Ak by bol útok skutočne realizovaný na základe objednávky čínskej vlády, získané údaje by mohli poslúžiť napríklad aj na odhalenie špiónov. Úrad OPS síce možné zneužitie biometrických údajov spochybňuje, no dotknuté osoby vraj bude o potenciálnych rizikách informovať. Do vyšetrovania sa už medzičasom zapojil aj Federálny vyšetrovací úrad (FBI), Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť a Pentagon.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #FBI #Pentagon #kybernetický útok #odtlačky prstov #biometrické údaje #OPS