Najväčšia akvizícia v dejinách IT biznisu vyvoláva množstvo otázok

Dell kupuje firmu EMC za 67 miliárd dolárov. Bude sa snažiť posilniť svoj vplyv v poskytovaní komplexných riešení pre firmy. Zrejme ale bude hľadať spôsoby ako sa zbaviť niektorej časti svojho biznisu.

15.10.2015 12:00
Dell, Foto:
ilustračné foto
debata (8)

Pod najväčšiu transakciu v histórii IT biznisu sa podpísala americká spoločnosť Dell. Za jednotku vo výrobe systémov na ukladanie dát, firmu EMC, zaplatí rekordných 67 miliárd dolárov. Aj keď Dell vidí v zlúčení firiem mimoriadny potenciál, niektorí analytici pripomínajú historické omyly iných veľkých IT hráčov, za ktoré museli zaplatiť zo svojho vrecka.

História sa opakuje, historické omyly taktiež. Dell sa z nich musí poučiť
Aj po rokoch stále rezonujú dve veľké akvizície, ktoré sa napokon vyvinuli úplne odlišne. “Pred dvadsiatimi rokmi kúpilo IBM firmu Lotus, Compaq zas firmu Digital Equipment Corporation (DEC). Tieto dva príbehy sa ďalej vyvíjali úplne odlišným spôsobom – prvý z nich bol úspešný, druhý skončil fiaskom. História sa opakuje, Dell by sa z nej mal poučiť,” píše Benjamin Gomes-Cassares z Harward Business Review. IBM si svojho času uvedomilo, že v spotrebiteľskom segmente už dočiahlo na najvyššie méty a ďalšie zotrvanie na trhu na pozícii trhovej trojky by si vyžadovalo enormné úsilie, ktoré by sa pod tlakom silnej konkurencie z Číny nemuselo vyplatiť. Svoj biznis s počítačmi preto firma predala čínskemu Lenovu, ktoré miliardový obchod zjavne neoľutovalo.

Hľadať menovateľa, ktorý spája veľké IT firmy odhodlané predať svoj úspešný biznis nie je ľahké. Jednoduchšie je nájsť spoločné charakteristiky u firiem, ktoré takýto biznis skupujú. Na rozdiel od kúpy lacných start-upov, majú záujem o vyzretý biznis, ktorému chcú dať pridanú hodnotu a zaplátať diery vo svojom portfóliu, vďaka čomu budú môcť ďalej exponenciálne rásť. Urobilo tak napríklad HP pri kúpe Compaq. “V prípade Delu je stratégia v pozadí obchodu oveľa dôležitejšia než jeho samotné detaily,” dodáva Harward Business Review.

Miliardový obchod vyvolal vlnu špekulácií. Čo akvizícia znamená, nikto nevie
Dell zatiaľ neodkryl všetky karty, nemal k tomu ani dôvod. Existujú preto špekulácie, že jeho úsilím je stať sa veľkým hráčom v cloud computingu a konkurovať veľkým čínskym dodávateľom. Na druhej strane, bude firma schopná využiť všetok potenciál, ktorý vďaka EMC získa? EMC má priamy dosah na spoločnosť VMware, ktorá je jednotkou vo virtualizácii. Ťažiť z toho môže aj Dell.

Čo konkrétne akvizícia firmy EMC pre Dell znamená? Americká spoločnosť, ktorej aj po rokoch šéfuje jej zakladateľ, chce v prvom rade ponúknuť komplexné služby, ktoré bude sama zastrešovať. Už pri prepade biznisu s osobnými počítačmi bolo zrejmé, že Dell vykročí iným smerom a bude sa viac orientovať na potreby veľkých firiem, kde vidí stále veľký rastový potenciál. Miliardová transakcia je toho dôkazom. Dokončená by mala byť do októbra budúceho roka, po tom, čo na podmienky dohody pristúpia aj akcionári akvizovanej firmy.

Na rad môžu prísť škrty vo výdavkoch alebo predaj časti biznisu
Kvôli 67 miliardám bude hľadať Dell spôsoby, ako čo najrýchlejšie umoriť investíciu. Môže zvoliť niekoľko prístupov – znížiť prevádzkové náklady alebo sa začať správať viac agresívnejšie voči svojim konkurentom. Podľa analytikov je ale viac pravdepodobné, že predá niektorú časť zo svojho biznisu. Ktorú, to zatiaľ niekto nevie.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EMC #Dell #ibm #Lotus #akvizícia #IT biznis