Amazon zažaloval viac ako tisícku ľudí za písanie falošných recenzií

Americký online predajca Amazon pošle pred súd viac ako tisícku ľudí, ktorí na stránky umiestňovali nepravdivé recenzie. Mnohí recenzenti si týmto spôsobom aj privyrábali.

19.10.2015 20:15
amazon, nakupovanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Amazon sa rozhodol zakročiť proti recenzentom, ktorí na stránku online obchodu umiestňovali falošné recenzie k produktom. Mnohí si písaním nepravdivých recenzií dokonca privyrábali. Ešte v aplíli Amazon podal žalobu na niekoľko internetových firiem, ktoré ľuďom sľubovali vyplácanie odmien za písanie klamlivých textov a ich umiestňovanie na stránky online obchodov. V pôvodnej žalobe sa písalo, že platené “názory” poškodzujú celý systém hodnotenia produktov. Za jednu cielenú recenziu firmy sľubovali odmenu vo výške približne päť dolárov. Príkladom je stránka Fiverr.com, ktorá si od ľudí za rovnakú sumu kupovala päťhviezdičkové hodnotenia.

V týchto dňoch prišiel rad aj na ľudí, ktorí často pod falošnými účtami nepravdivé recenzie na stránku umiestňovali. K súdu chce Amazon poslať 1114 ľudí, ktorých skutočnú identitu ale nepozná. “Tento typ recenzií môže výrazne narušiť dôveru, ktorú spotrebitelia ako aj drvivá väčšina predajcov a výrobcov vkladajú do Amazonu, a týmto spôsobom poškodzujú jeho reputáciu,” píše vo svojej sťažnosti najväčší internetový predajca. V súčasnosti prebieha interné vyšetrovanie, ktoré má za cieľ nájsť odhaliť identitu ľudí, ktorí si za účelové recenzie nechali zaplatiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #recenzie #Fiverr.com